SPANIA I DAG har bedt daglig leder, Mona Nielsen i Din Bolig, om å gi et tilbakeblikk på 2024 samt predikere litt generelt om fremtidsutsiktene for ferieboligmarkedet langs den spanske kysten for 2025.
Av Marianne Janet Kirkebø
2024 ble et dynamisk år for ferieboligmarkedet langs den spanske kysten, og Din Bolig har igjen opplevd vekst og god utvikling også i år, sier daglig leder Mona Nielsen til SPANIA I DAG. Kurven peker oppover i lønnsomhet, volum og ekspansjon. I de store bykjernene er det flest leiligheter og det gjør selvsagt størst utslag volum-messig med tanke på transaksjoner på statistikken.
Det er beliggenhet, standard og etterspørsel som prevalerer i prisøkningene.
Boligmarkedet stabiliserte seg på mange måter i 2024 etter utfordringene med stigende renter og økonomisk usikkerhet, samt ettervirkninger av pandemien. Året var preget av et aktivt boligmarked med et stadig mer begrenset tilbud av nybygg og bruktboliger, noe som skapte nye utfordringer for kjøpere, men også muligheter for selgere.
Flere kjøpere fra Øst- Europa
I 2024 så vi en fortsatt økning i interesse fra en voksende gruppe kjøpere, østeuropeere, inkludert både første-, andre- og tredjegenerasjon. Disse kjøperne ser Spania som et attraktivt sted for investering og livskvalitet, med faktorer som klima, sikkerhet og infrastruktur høyt på prioriteringslisten.De typiske feriestedene langs Svartehavet er ikke lenger aktuelle investeringsalternativ for denne kundegruppen, forsetter Nielsen. De velger nå Middelhavet.
-Nordmenn fortsetter å være en sentral del av markedet hos oss, til tross for en svakere kronekurs som gjør kjøp i euro mer kostbart, sier Nielsen.
Rekord av utlendinger til Comunidad Valenciana
Når det gjelder nasjonalitetene til kjøperne, spilte utlendinger en avgjørende rolle i eiendomsmarkedet i Comunidad Valenciana. Regionen registrerte rekord i antall boligkjøp utført av utlendinger i 2024. Utenlandske boligkjøpere i Spania generelt utgjorde om lag 20 prosent, altså en av fem boliger ble kjøpt av en ikke-spansk, og av disse var om lag 58 prosent skattebosatt i Spania.
17 prosent færre nordmenn
Statistikken sier også at det var 17 prosent færre nordmenn som kjøpte bolig i Spania i 2024 sammenliknet med 2023, jamfør statistikk fra de aktuelle områdene. Blant de dominerende nasjonalitetene utmerket mellomeuropeiske land seg som ikke er særlig påvirket av eurokursen. Dette er for eksempel land som Storbritannina, Tyskland og Polen. Stabiliteten, det gunstige klimaet og livskvaliteten i Spania har vært spesielt attraktivt for disse gruppene.
Aldring, generasjonsskifter og valutautfordringer
Mange nordmenn som selger sine ferieboliger, investerer igjen i internmarkedet, og vi ser en tydelig trend der de bytter til eiendommer som bedre passer deres nåværende behov enten det gjelder større plass, mer energieffektive løsninger eller enklere vedlikehold. Alt etter aldersgruppe og individuelle behov. Vi har observert at flere skandinaviske eiere, særlig i pensjonistsegmentet, nå selger sine eiendommer.
Generasjonsskiftet spiller en stor rolle, hvor eiendommer vi solgte for 20-30 år siden nå overføres til nye eiere. Valutakursen mellom euro og norske kroner har også skapt insentiver for salg, ettersom det gir en gunstig valutagevinst for selgerne. Til tross for alt dette mener Nielsen at markedet er balansert med stor etterspørsel, særlig fra kjøpere som søker inn i markedet eller ønsker å oppgradere sin bolig.
Også god vekst for nyproduserte boliger
Digitaliseringen av boligmarkedet fortsatte å sette sitt preg i 2024. Virtuelle visninger og digitale kontraheringsprosesser ble normen, noe som har forenklet og effektivisert kjøpsopplevelsen. Samtidig ser vi at bærekraftige og energieffektive boliger nå er standarden kjøpere forventer, noe som gir både utviklere og meglere klare insentiver til å fokusere på grønn innovasjon. Alt dette gjør at vi har hatt god vekst i salg av nyproduserte eiendommer.
Fremtidsutsikter for 2025
Vi forventer at 2025 vil bringe en videreutvikling av de trendene vi har sett i 2024:
1. Mangelen på boliger vil fortsatt være en nøkkelfaktor, særlig langs den spanske kysten, hvor både lokal og internasjonal etterspørsel forblir høy. Dette kan føre til ytterligere prisvekst, spesielt for energieffektive og moderne boliger og spesielt i de store byene.
2. Økende interesse fra østeuropeere vil bli en viktig drivkraft i markedet. Denne gruppen representerer ikke bare investeringsvillige kjøpere, men også en demografisk diversifisering som kan påvirke boligtypene og tjenestene som etterspørres.
3. Nordmenn forblir sentrale aktører hos Din Bolig, både som kjøpere og selgere. Selv om valutakursen kan virke avskrekkende, viser det seg at nordmenn verdsetter livskvaliteten i Spania høyt, og mange ser på feriebolig som en langsiktig investering med vyer mot pensjonstilværelse i solen.
4. Fortsatt fokus på teknologi og bærekraft: Teknologiske løsninger som kunstig intelligens og automatiserte systemer vil fortsette å effektivisere bransjen, mens krav om bærekraft vil bli enda strengere.
5. Prisene vil stige nasjonalt: Prognosene sier at det vil stige mellom 4 og 7% i år på landsbasis. Områdene der vi forventer størst prisøkning er større byer, Middelhavskysten, Kanariøyene og Balearene, på grunn av befolkningstetthet og utenlandsk etterspørsel. Ifølge befolkningsprognosene fra INE (Spanias svar på statistisk sentralbyrå) kan disse områdene oppleve en relativ vekst på mer enn 13 % mellom 2025 og 2027, inkludert Balearene, Murcia, Kanariøyene, Madrid, Catalonia og Comunidad Valenciana. Jamfør en fersk rapport fra Bankinter
6. Antall transaksjoner: Alle ekspertene og analytikerne er enige om utfordringen med mangel på tilbud. Den spanske sentralbanken anslår at det er nødvendig å bygge rundt 500.000 nye boliger de neste to årene for å dekke det eksisterende underskuddet. For øyeblikket bygges det omtrent 100.000 nye boliger i året, mens etterspørselen er dobbelt så høy som dette tilbudet av nybygg.For 2025 forventes det mer enn 600.000 boligtransakjsoner noe som tilsvarer et volum på linje med 2024 men et stykke unna 2022, da det ble solgt 720.000 boliger i Spania.
Robust og tilpasningsdyktig marked
– 2024 har vært et år med både utfordringer og muligheter, og vi ser med optimisme mot året 2025. Det spanske ferieboligmarkedet har vist seg robust og tilpasningsdyktig, og vi forventer at markedet vil fortsette å tiltrekke seg kjøpere fra et bredt spekter av nasjonaliteter, samtidig som det utvikler seg i tråd med moderne krav og forventninger, sier Mona Nielsen.
Mest stigning i Marina Alta
Prisen på boliger generelt i Spania steg med litt over 8% i Spania generelt i 2024. Madrid, Baleares og Kanariøyene var der prisene steg mest i 2024.Når det gjelder «vårt» område, var det Marina Alta der det steg mest i 2024: Calpe leder med snittpris på €4.190/m² Regionen følger den oppadgående trenden, som avsluttet 2024 med en økning på 19,8 % i prisen på brukte boliger, ifølge portalen Fotocasa.