Nyttårsaften Noche Vieja, den gamle kvelden, står for døra. En kveld tuftet på tradisjoner og ikke minst overtro.
Ifølge tradisjonen er viktig å spise tolv druer i takt med klokkeslagene i det vi går inn i et nytt år. I 1882 spiste man druer ved midnatt nyttårsaften første gang på Puerta del Sol i Madrid.
Har spredd seg
På Tenerife har man spist lykkedruer siden 1903 og i Elche startet innbyggerne med det samme i 1909. Det var vinbøndene som ga bort druene de ikke fikk solgt. Gavmildheten skulle bringe hell og lykke med seg.
Senere har skikken spredd seg til hele Spania og til store deler av Latin-Amerika.
Spansk TV direktesender de tolv klokkeslagene fra Madrid på nyttårsaften. Det skal etter sigende bli spist opp mot 600 millioner druer.
Universell feiring
Ellers er det ganske vanlig å spise skalldyr på nyttårsaften i de spanske hjem. Det er også ganske vanlig å bestille bord på restaurant og feire ute på byen eller på en lokal restaurant.
Det avslutte feiringen med churros dyppet i varm sjokolade, er en annen tradisjonen basert på at eventuelle tømmermennene da skal forsvinne.
Det er viktig for kvinner å ha på seg rødt undertøy på nyttårsaften, for det betyr evig og trofast kjærlighet.
Nyttårsaftenmarkeringen er en av de eldste og mest universelle feiringer som fines. Det var babylonerne som for ca. 4 000 år siden som gjorde denne kvelden til en fest.