Patatas Bravas, ofte kalt «ildfulle poteter», er en typisk spansk tapasrett. Lag den hjemme og det ligger an til et enkelt, lite og men koselig måltid. Det finnes en rekke forskjellige oppskrifter på denne retten. Ikke minst tilbehøret, sausen, varierer sterkt fra region til region i Spania. Vi satser på tomatsaus.
Forberedelser: 30-35 minutter | Vanskelighetsgrad: Enkelt | Serveres som oftest som en selvstendig rett, men kan kombineres med andre retter
Ingredienser
Poteter:
900 gram -1 kilo poteter
2 spiseskjeer olivenolje
Salt
Pepper
Paprikakrydder
Til sausen:
3 spiseskjeer olivenolje
1 liten løk
3 hvitløksfedd
1 teskje cayennepepper/tabasco
1 boks knuste tomater
1 spiseskje tomatpure
½ teskje sitronsaft
2 teskjeer sukker
1 spiseskje eddik
1 dl god olivenolje olje
Pepper etter eget ønske
2 teskjeer sukker
—
Fremgangsmåte
Skrell poteten og kutt dem i passe små biter. Legg dem i en kjele og kok dem i 10 minutter. Putt potetene i en plastpose, som er fylt med olje og krydder. Knyt posen sammen uten å få luft inn i den. På den måte kan du vende potetene godt i selve krydderblandingen. La det hele stå litt før du klipper hull i posen, slik at oljen renner ut.
Legg deretter potetene på et bakepapir i en langpanne. Stekes ved 200 grader i ca. 40 minutter. Pass på at potetene får en tynn stekeskorpe, men ikke blir for brent. Legg potetene på tørkerull, slik at overflødig olje renner av.
Når sauses kan lages, så begynn med å steke løken opp i en kjele til den er myk og blank. Ha opp i de hakkede tomatene og resten av ingrediensene.
Det er viktig å røre godt i sausen, samt smake jevnlig. En slik saus kan ofte bli for sterk, for søt eller litt for sur. Husk at den skal smake litt «krutt», men du kan dempe det ned med en skje rømme om du frykter at det blir vel ildfullt.
Sausen skal koke i 15-20 minutter. Kjør sausen til slut med en stavmikser, så den blir myk. Skal serveres varm.
Legg potetene på et serveringsfat, hell over den glovarme sausen og pynt gjerne med noe grønt, for eksempel persille. Bruk cocktailpinner å spise med.
Historien om Patatas Bravas
Poteten har vært dyrket i Sør-Amerika i mer enn 7000 år. På 1500-tallet tok spanske oppdagelsesreisende med seg denne knollen til Europa.
De første årene var potetplanten primært gjenstand for beundring fra botanikernes side, men etter hvert forstod man at poteten kunne benyttes i matveien. I våre dager spises det poteter verden over. Poteten kom til Norge på 1700-tallet.
Madrid-opprinnelse
Det er litt usikkert når Patatas Bravas ble en egen selvstendig rett i Spania, men mange mener å vite at det er bar Las Bravas, Alvarez Gato 5 i Madrid, som er fødselshjelperen. Baren åpnet i 1933, og serverte hovedsakelig sardiner og snacks i tillegg til gode drikkevarer. Tidlig på 1950-tallet var det imidlertid en kreativ kokk som startet med å servere potetbiter overøst med sterk tomatsaus. Billig og godt som dette var, ble retten raskt en suksess.
I dag har Las Bravas to underavdelinger av hovedbaren i Madrid og tapasretten har siden gått sin seiersgang rundt hele Spania.
Las Bravas har fått patentert sin egen sausoppskrift. Den pikante tomatsausen er nå tilgjengelig i en rekke supermarkeder i Spania under merkenavnet NatureR Salsa Pioner.
Naturlig ledsager
Patatas Bravas bestilles og serveres i porsjoner, raciones, og en rekke steder får man majones eller aioli over eller ved siden av potetene. Størrelsen på potetbitene kan også variere fra sted til sted.
Spanjolene spiser som oftest Patatas Bravas som tapas, enten alene eller sammen med andre tapasretter. I enkelte regioner i Spania betraktes Patatas Bravas som en naturlig ledsager til blekksprut, blodpølse og chorizopølse.