Knapt noe er så friskt og smaker så godt som sorbet. Denne gang byr på en oppskrift med sitronsorbet dynket i cava.
Sitronsorbet med cava er en sikker dessert-vinner. Sorbet passer også ypperlig som mellomrett, men da med mindre porsjoner.
Sorbeten skriver seg visstnok helt tilbake til keiser Neros tid, da han kommanderte soldatene opp i fjellsidene for å hente snø og blande denne med honning. Det var imidlertid franskmennene som utviklet den moderne sorbeten.
TID: 45 minutter (pluss eventuelt to timer i fryseren)
VANSKELIGHETSGRAD: Enkel
TYPE RETT: Mellomrett eller dessert
Det er nødvendig med følgende ingredienser:
4 sitroner
1,5 dl vann
200 g strøsukker
1 flaske kald cava
Fremgangsmåten er slik:
Skjær noen strimler av sitronskallet som du tar vare på til pynt. Riv skallet fint av sitronene og press ut så mye saft du klarer. Det trengs minst to desiliter.
Ha vann og sukker i en kjele eller gryte, som settes over middels varme. Rør til sukkeret er oppløst. Kok opp uten omrøring. Ta kjelen/gryten av varmen og rør inn sitronskallet. Legg på lokk og la alt trekke i en halvtimes tid.
Når blandingen har blitt avkjølt, rører du inn sitronsaften. Sil blandingen i en iskremmaskin og frys. Har du ikke iskremmaskin er det mulig å sile blandingen i en beholder og fryse denne i et par timer, eller til den er seig. Ha den i en bolle og rør godt. Sett blandingen tilbake i fryseren og gjenta prosessen to ganger til.
Sorbeten tas opp 10 minutter før servering.
Anrett fire til seks kuler, helst i høye glass, Pynt med avrevet sitronskall og topp det hele med cava.