Dette er en suppevariant som har sitt opprinnelige opphav i Portugal, men nabolandet Spania har for lengst tatt opp samme tradisjon og serverer caldo verde – grønn suppe.
1 time | Middels | Lunsj eller middag | Kommer opprinnelig fra Portugal, men også vanlig i Spania
Caldo verde er basert på den grønne, noe spesielle, kålen couve. Denne kan være vanskelig å skaffe til veie, men det er fullt mulig å bruke vanlig grønnkål uten å forringe resultatet nevneverdig.
Til fire porsjoner trengs disse ingrediensene:
250 g linguica/chorizo-pølse
2 hvitløksbåter, finhakket
1 stor løk, finhakket
1 dl olivenolje
½ kilo poteter, skrelt og skåret i 4-5 mm. tykke skiver
1 ½ l vann
2400 g kål, yten stilker, skåret i tynne strimler
Salt
Pepper
Dette er framgangsmåten:
Bruk helst ferske pølser. Sett pølsene i stekeovnen på 190 grader og prikk dem med en gaffel, så de ikke sprekker. Stek dem i ca. 25 minutter. La pølsene avkjøle seg litt før du skjærer ½ cm. tykke skiver. Legg pølsene til side.
Varm ½ dl av olivenoljen i en kjele på middels varme. Legg opp i løken og fres denne i åtte-ti minutter. Ha i poteter og hvitløk, og fres dette i noen minutter. Rør ofte om. Hell over vann og tilsett litt salt etter smak. Legg lokk på kjelen og skru ned varmen. La det hele trekk i 20-25 minutter. Potetene skal være gjennomkokte.
Potetene moses til puré, ha i pølsene og kok på svak varme i fem-seks minutter. Legg i kålen, rør godt om og la alt koke i en fem minutters tid. Pass på at kålen ikke overkokes. Ha i salt og pepper.
Serverer suppen glovarm og drypp litt olivenolje på toppen før servering.