Det produseres og spises mer avocado i Spania. I Marina Alta, altså nord på Costa Blanca, er appelsinen den store taperen.
Ifølge nettstedet www.javea.com, så har avocadoproduksjonen økt med flere titalls prosent i perioden 2012 til 2022. I samme periode gikk forbruket og dyrkingen av appelsiner ned med 20 prosent.
Mer interessant
Det er spesielt de siste fem årene at avlingene av avocado har økt. Sitrusfrukt-forbruket går ned, prisene er lave og derfor er et mer interessant for bøndene å dyrke fram avocado.
-Lønnsomheten er mer stabil og sikrere når det gjelder avocado. Prisene har steget hvert år i motsetning til hva som har skjedd med appelsin-prisene, forklarer Antonio Paris, agronom og bonde i Denia.
Mindre vann
Det er spesielt i kommuner som Pego, Rafol d`Almunia, Denia, Pedreguer og Benissa, at avocado-produksjonen har tatt seg veldig opp.
Flere bønder har kuttet ned appelsintrærne og erstattet området med avocado, som trenger mindre vann enn appelsiner og sitroner. Det er en viktig faktor for bøndene i en tid med tørkeutfordringer.
«Grønt gull»
Mens den spanske olivenolja kalles det «flytende gull», har avocadoen fått tilnavnet «Grønt gull». Avocado er godt, er sunt siden den har et høyt innhold av umettet fett, samt folat og vitaminer som E og B6. Følgelig er avocadoen en bærekraftig frukt.
Spania er nå Europas fremste produsent av avocado.