Denne retten er enkel å tilberede og smaker godt. «Salaten» inneholder ikke mye grønfôr, men det er mange andre gode ingredienser som trigger smaksløkene. Brukes ofte som tapas sammen med andre småretter.
25 minutter | Enkel | Serveres med loff og godt smør
Følgende ingredienser trengs for åtte porsjoner:
8 store/middels store kamskjell
325 gr ferske rekker, pillede
300 g blekksprut, fersk eller frossen, renset
¼ rødløk, finhakket
1 dl hvitvin, tørr
2 ts salt
Til dressing:
3 ss balsamicoeddik, hvit
½ dl olivenolje, extra virgin
3 ss hvitvin, tørr
1 limefrukt
1 eggeplomme
Salt
Sitronpepper
Gjør slik:
Rens og skyll både blekksprut og kamskjell. Kok opp hvitvin i en kjele og ha opp i den finhakkede rødløken sammen med saltet. Kok opp og ha i blekksprut og kamskjell. Legg lokk på kjelen og kok opp så det så vidt er gjennomkokt. Dette vil ta maks ett minutt. Følg nøye med.
Hell av all kraften. La løken ligge igjen for avkjøling.
Visp sammen olje, eddik og vin i en bolle. Ha deretter opp i eggeplommen og rør den inn. Riv skallet av limen og bland det sammen med saften av frukten. Legg det i kjelen sammen med rødløken. Smakstilsett med litt alt og pepper.
Skjær blekkspruten i ringer og legg dem på et litt dypt serveringsfat eller bolle/store tomme skjell kan også brukes, hvis det lages flere småporsjoner. Skjær også kamskjellene i skiver og legg dem sammen med rekene på fatet/bollen/skjellene. Hell dressingen over skalldyrene og la alt stå i kjøleskapet et par timer, slik at marinaen får trukket seg inn i sjømaten.
Anvendelig råvare -dampet og gratinert
Kamskjell er en meget anvendelig råvare, som smaker godt både dampet og gratinert. Kamskjell er enkelt å tilberede, men være likevel påpasselig for at resultatet skal bli optimalt.
Bakgrunnen for at man må være ekstra årvåken år man skal tilberede kamskjell, kommer av at skjellene blir seige raskt. Kort varmebehandling er resepten for suksess. Kamskjellene blir som gummiballer om de grilles, kokes eller steks for lenge. Vu snakker kun om et minutt eller to.
Ferske eller frosne
Du kan velge mellom å kjøpe ferske kamskjell, hvor du kan bruke skjellene å servere retten i eller benytte skjellene til pynt, eller kjøpe frosne kamskjell. Disse er ferdig renset og smaker så å si like godt som ferske.
Det er den store, hvite lukkemuskelen som utgjør spisedelen av kamskjellet.
Delikat smak
Smaken er mild, litt søtlig og kan karakteriseres som delikat. Denne smaken er det viktig å ta vare på, derfor er det om å gjøre og ikke overdrive med andre sterke smaker, som lett kan overdøve den gode kamskjellmaken.
Kamskjell er i familie md muslinger, som hører til bløtdyrfamilien. Kamskjellfamilien er inndelt i seks slekter, hvorav tre er mest vanlig.
Det finnes 15 forskjellige arter bare i norske farvann. Kamskjell fanges av dykkere verden over. De beste skjellene finnes på 20-30 meter dyp. Kamskjell er tvekjønnet og kan svømme.