Egg hører påsken til – i Spania som i Skandinavia. Spanjolene spiser i all hovedsak like mange egg i året som for eksempel nordmenn.
Spanjolene spiser 13,9 kilo egg i året. Det tilsvarer i overkant av 200 egg per person. I Norge spises det 13,1 kilo egg per person i året. Forbruket holder seg ganske stabilt. I Paraguay spises det mest egg i hele verden, nærmere 20 kilo egg per person i året. Over hele verden står påskeskikkene og egg knyttet tett sammen.
25 millioner egg
Eggforbruket i påsken øker noe i Spania, men mer i Norge. Her spiser hver person ett egg i gjennomsnitt per dag. Det vil si drøye 25 millioner egg går med i løpet av påskeuka.
Bakgrunnen for at det er så populært med egg i påske skriver seg langt tilbake i historien. I tidligere tider, da man ikke hadde hønsehus med lysregulering, la ikke hønene egg i den mørkeårstiden. Det var først når dagene ble lysere og lengre at hønene satt i gang med verpingen på nytt. Denne situasjonen var ofte sammenfallende med påskehøytiden.
Hvor sunt?
Ett egg veiere for øvrig i gjennomsnitt 63 gram, hvor 57 prosent består av eggehvite, 33 prosent består av eggeplomme og resten 10 prosent er skallet. Desto større egget jo større andel av egget er plomme.
Det er 70 kalorier i ett egg og de lærde strides om hvor sunt det er å spise egg. Blant annet kommer det av at det er ganske mye kolesterol i egg. Imidlertid viser nye studier at ett egg om dagen akkurat er innenfor det som tilrådes for voksne, friske mennesker.
Her er noen forslag til spanske matretter der egg har en sentral rolle som ingrediens:
- Tortilla de Patatas
- Huevos Rotos
- Pisto con Huevo
- Huevos Rellenos
- Huevo Frito
- Tortilla de la Francesa
- Revuelto
- Huevo Duro
- Huevos al Nido
- Tapa con Huevo de Codorniz
- Migas con Huevo
- Huevias a la FlamencaHuevos al Plata
- Flan de Huevo