Spansk cava blir mer og mer populær. Det selges over 245 millioner flasker per år. Spesielt på høytidsdager, som nyttårsaften, drikkes det cava. Imidlertid blir det mer og mer vanlig å ta seg et glass musserende i andre sammenhenger også.
Cava ble faktisk til etter en inspirasjonstur til Frankrike. Spanske vinbønder besøkte Champagne på 1800-tallet og de spanske produsentene ble svært så begeistret for den musserende vinvarianten. Vel hjemme i Spania installerte noen nødvendig utstyr og satte i gang produksjon med egne, lokale druer.
Cava er i utgangspunktet laget på samme måte som champagne. Vinens annengjæring foregår i flaska, og derfor får den musserende vinen så fine bobler.
De spanske reglene tilsier at det er anledning til å bruke sju forskjellige druesorter i cava. De tre fremste sortene er Parrellada, Xarel-lo og Macabeo. Alle disse er grønne, lokale druer. Det kan også benyttes Pinot Noir, Chardonnay, Trepat og Subirat.
Champagne lages som regel på en blanding av grønne og blå druer.
Hule eller kjeller
Catalonia er nærmest hjemmet til cava-produsentene. I Penedes, vest for Barcelona, lages svært mye av den spanske cavaen. Freixnet og Codorniu er de største cavaprodusentene, men det finnes mange mindre som selger god kvalitetscava. På catalansk betyr cava «hule» eller kjeller, som referer til vinkjeller i dette tilfelle.
Rioja produserer også mye god musserende vin, men kalles da ikke cava.
Fire klasser
Cava produseres med forskjellig sødme- og tørrhetsgrad, som angir nivået av restsukkeret i vinen. Du kan lese deg til dette på flaskas etikett. Den tørreste Brut Nature har for eksempel kun 0-3 g/l med restsukker, mens den søteste varianten Dulce har hele pluss 50 g/l med restsukker. Imellom her, finnes spesifikasjonene Extra Brut, Brut, Ezxtra seco, Seco og Semi Seco.
Som med annen vin, blir cavaen mer kompleks og utvikler mer aroma desto lenger lagringen pågår. Cava har fire klasser, som er den normale som er lagret i minimum ni måneder. Deretter følger Cava Reserva med 15 måneders lagring som minimum. Cava Gran Reserva er lagret i minimum 30 måneder, mens Cava Paraje Calificado er lagret i minst 36 måneder.
Cava er et langt rimeligere alternativ enn for eksempel champagne.