I nyttårshelgen eller 6. januar, på de hellige tre kongers dag, skal det spises kongekake i Spania. Roscon de Reyes bakes hjemme på kjøkkenet eller kjøpes i butikkene fiks ferdig. SPANIA I DAG gir deg en oppskrift på den kongelige kaka, som er så mektig populær.
Kaka er tradisjonell gjærbakst og lages rund. Roscon betyr nemlig «rund» og reyes er som kjent «konge».
Dette med å spise akkurat denne kaka ved inngangen til et nytt år, er en eldgammel spansk tradisjon.
Du trenger følgende ingredienser:
- 650 gram mel
- 30 gram gjær
- 250 ml. Lunken melk
- 125 gram sukker
- 125 gram smør
- 2 egg
- 1 eggeplomme’
- Litt salt
- 1 sitron
- 1 appelsin
- 2,5 ss. appelsinblomst essens
Til dekorasjon
- Litt perlesukker
- 100 gram kandiserte frukter
- Noen mandelflak
Fyll:
- 3 dl. melis
- 8 dl. fløte
Slik er fremgangsmåten:
Løs opp gjæren, tilsett 4 ss. av melken og 2 ss. av melet. Rør alt godt sammen. Dekk deretter til bollen med lokk aller plastikk. La blandingen stå i et kvarters tid.
Imens har du salt, sukker, egg, eggeplommen og essensen i en bolle. Riv skallet av både sitronen og appelsinen, og legg det i bollen. Bland sammen, varm melken til 37 grader og smelt smøret. Ta fram kjøkkenmaskinen og eltekroken. Ta gjærblandingen og gradvis i mel, samt smeltet smør, slik at du får en fin og fast deig.
Sett deigen på et lunt sted for heving. Deigen skal bli dobbelt så stor. Vær tålmodig, for begynner du å elte deigen for tidlig, blir kaka tørr.
Når deigen er ferdig hevet, elter du deigen på kjøkkenbordet/benken sammen med lit mel. Sett stekeovnen på 50 grader. Form deigen til en slags ball, lag et hull i midten av ballen og form den til en runding. Dekk bakverket med et glasshåndkle og skru av ovnen. Sett alt i ovnen og la deigen igjen heve til det dobbelte. Det tar en halv times tid, litt avhengig av gjærblandingen blant annet. TA ut deigen, pensle den med egget og dekorer med mandelflak, perlesukker og ikke minst fargerike kandiserte frukter.
Sett ovnen på 180 grader og la deigen steke i ca. 30 minutter. Kransen skal bli gyllen.
La kaka avkjøle seg på en rist.
Det mest vanlige er å fylle kaka med krem. Pisk fløten ferdig og ha i 3 dl. melis, pisk videre. Del deretter kaka i to og ha på kremen. Legg på en andre delen som lokk, og dermed kan bakverket nytes
PS!
Som nevnte kjøper mange «kongekaka» ferdig i butikkene. Forbrukerorganisasjonen OCU har smaktestet kakene, og vurdert pris og kvalitet.
Roscon de nata (altså kake med krem) fra El Corte Ingles scoret høyest med 63 poeng av totalt 100 poeng. Prisen er 17, 59 euro per kilo.
Roscon de Reyes fra Eroski tok annenplassen med 58 poeng, mens Dias kake oppnådde57 poeng.
Tenker du mindre på smak, og er opptatt av kun økonomi, så kommer kaka fra Lidl best ut. Prisen er så lav som 6,66 euro per kilo.