Blomkål med hvitløk og paprika – coliflor con ajos y pimenton – stammer opprinnelig fra Murcia-regionen. Denne regionen er kjent for sine velfylte grønnsakhager – huertas.
40 minutter | Middels | Serveres for seg selv eller som tilbehør til kjøtt
Følgende ingredienser er nødvendig:
1 kg små blomkålhoder, delt i buketter
5 dl vann
¾ dl olivenolje, extra virgin
2 ts presset sitronsaft
3-4 skiver landbrød, uten skorpe
1 ss paprikapulver
5 dl vann
3 hvitløksbåter, grovhakket
2 ss pinjekjerner, ristet
4 ss bladpersille, hakket
Salt
Pepper
Gjør slik:
Blomkålbukettene legges i en bolle med vann og sitronsaft.
Varm olivenolja på middels varme i en stekepanne. Legg brødskivene i panna og stek skivene på begge sider – ca. fem minutter. Del deretter brødet i biter og kjør det i en foodprocessor.
Hell paprikapulveret i stekepanna og bland det godt sammen med olja som er igjen. Sett på varmen til det lukter godt paprika. Ha i vannet og kok opp. Ta opp blomkålen, la alt renne av seg og legg bukettene i panna. Ta litt salt i vannet og kok opp uten lokk i et kvarters tid. Blomkålen skal bli mør.
Hvitløken, persillen og pinjekjernene legges i foodprocessoren sammen med brødet. Kjør alt til det er finmalt. Hell litt av vannet opp i kjøkkenmaskinen og kjør den en kort stund. Hell deretter alt sammen over blomkålen i stekepanna. Rør deretter forsiktig, men godt sammen. La alt surre i en fem minutters tid på ganske lav varme.
Smak retten til med salt og pepper. Legg den varme retten i en bolle eller på et serveringsfat. Servers umiddelbart.
Grønnsakenes «hvite dronning»
Blomkål er en allsidig og sunn grønnsak. Det er ingen tilfeldighet at blomkålen har fått tilnavnet «grønnsakenes dronning».
Blomkål dyrkes over hele verden, inkludert i Skandinavia. Opprinnelig kommer blomkålen fra landene rundt Middelhavet. Kypros og Syria er de to landene hvor man antar at blomkålen stammer fra.
Litt spesiell
Rent botanisk er blomkålen litt for seg selv, da den består av mange små sammenvokste buketter. Egentlig er blomkålen en uutviklet blomsterstand som er omkranset av grønne blader.
Blomkålen er sprø og smaker godt siden smaken er forholdsvis mild.
Anvendelig grønnsak
Denne grønnsaken er meget anvendelig og kan spises kokt, gratinert, det kan lages supper av blomkål, ha den i gryter, stuinger og i wok. Rå blomkålsbuketter kan spises om snacks. Rasp blomkålen og la den erstatte ris. Dette er en meget sunn variant.
Det er lavt fettinnhold i blomkål og energiinnholdet er også ganske lavt. Imidlertid har grønnsaken et høyt innhold av mostfiber, C-vitamin og proteiner.
Andre farger
Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være grønne og friske. Hvis ikke blomkålen behandles med omhu, blir den lett misfarget. I det siste har det dukket opp blomkål med andre farger uten at smaken skiller seg nevneverdig ut.
Blomkål kan fryses, men husk å dele blomkålen i buketter og la den få et kjapt oppkok. Avkjøles i iskaldt vann før blomkålen fryses.