Allerede på høyden Monte Gozo øyner vi spirene på den berømte katedralen i Santiago de Compostela. Drøye tre kilometer unna ligger altså pilegrimsmålet, som også er kjent for å være en matby av førsteklasse.
Sår under fotsålene, men med målbevisst blikk nærmer vi oss pilegrimsbyen og før vi nesten vet ordet av det, står vi utenfor St. Jakob-katedralen. En kirke som ble først bygd i romansk stil på 1000-1200 tallet over Sant Jakobs grav og som senere er bygd ut i flere omganger.
Slitne bein
På den store plassen utenfor katedralen ligger pilegrimene strødd. Slitne i både beina og i hodet. Plaza del Obradoiro er treffpunktet for de 200 000 som går til pilegrimsleden årlig, alle med forskjellig utgangspunkt og lengde på turen.
Kirken har plass til 600 mennesker. Det er som oftest stappfull, selv om det avholdes to messer daglig. I katedralen finnes en kiste av sølv, som visstnok skal inneholde levningene av Sant Jakob. Selv ikke-troende må la seg imponere av både byggverk og alt det vakre som finnes inne i katedralen. Man bør ikke skjønne verken spansk eller latin for å la seg imponere og bli emosjonelt berørt.
Gamlebyen populær
Santiago de Compostela har imidlertid mye mer å tilby sine besøkende enn dette. Ikke minst den gamle bydelen, sør for katedralen, er trivelig med sine smale gater og vrimmel av barer og restauranter. Glem heller ikke Paradoren som ligger ved Plaza del Obradoiro med navnet Hostal de los Reyes Catolicos. Et navn som egentlig er ganske misvisende, for her bader man i luksus og hotellet er som et levende museum.
Stemningen i Santiago de Compostela opplevde vi som spesiell. Folk smilte og lo, alle var i godt humør. Fotturen, kort eller lang, var tilbakelagt. Den personlige målsettingen var innfridd. Selvtilfredsheten var merkbar og smittet over på alle.
Kortreiste råvarer
Santiago de Compostela har Spanias nest største matmarked, Mercado de Abastos. Her finnes fersk fisk, levende skalldyr, vellagret kjøtt og friske grønnsaker side om side. Råvarene er kortreiste og holder høy kvalitet. Kort vei til både Atlanterhavet og Biscayabukta sikrer god tilgang på sjømat, og jordbruket supplerer med sine gode produkter. Calicia er et skattkammer når det gjelder mat.
Santiago de Compostela har 100 000 innbyggere. Legger vi til noen hundretusen turister, så sier det seg selv at byen kan tilby de besøkende absolutt alt. En by som er verdt å avlegge en visitt selv uten såre bein. Cruiseturistene, med velfylte mager og lommebøker, er det for eksempel mange av i pilegrimsbyen.