Gjør som SPANIA I DAG, ta en tur til Vigo. En vakker spansk by i landets nord vestlige hjørne, nær Portugals grense.
Vigo har mye på by på for en besøkende. En av Europas største fiskehavner, vakre bygninger det oser historie av, trivelige mennesker og ikke minst god mat og drikke til priser som alle ved Middelhavet ville bli misunnelige på. Det er nemlig ingen horder av turister som ankommer Vigo, som presser prisene i været.
Sjømatmetropol
Det er fiske som gjelder i Vigo. Med Atlanterhavet som nærmeste nabo har byen utviklet seg til en sjømatmetropol. Det anslås at 32 000 personer er direkte eller indirekte sysselsatt i fiskerisektoren. Omsetningen er på over en milliard euro per år kommer fra de 800 000 tonn med sjømat. 660 fiskebåter er registrert i havna, som er over 20 kilometer lang. Hit kommer også andre varer og produkter enn sjømat, for havna forsyner store deler av Spania med stein, trevirke og annet som landet har behov for.
Vigo er totalt sett Galicia ledende industrielle område. Bilkonsernet Stellantis har vært i byen siden 1958 og produserer hundre tusener av biler i året. De fleste for eksport.
Som turist er havneområdet det første stedet som bør besøkes. En rekke storslåtte skulpturer preger området. Blant annet treffer du på den franske forfatteren Jules Verne sittende på en enorm blekksprut med Real Club Nautico-bygningen i bakgrunnen. Jules Verne var i Vigo ved flere anledninger, elsket byen og skrevet flere romaner her. Et gigantisk kjøpesenter med casino ligger mellom bygninger som huser lager, fiskemottak og parkeringshus.
En forfriskning
Fra havna kan man velge flere retninger. Gå gjerne lenger ut i kaiområdet og du kommer til fiskemarkedet Berbes. Her utvalget av alle slags sjømatdelikatesser enormt. Østers og blekksprut er den store slageren, og det er også noe man ser på restaurantenes menyer. Begge deler er nemlig gjengangere i en eller annen form og fasong.
I Vigos sjarmerende gamleby finnes det også boder der man kan kjøpe sjømat, eller ta en forfriskning. Den gamle, gode spanske skikken om å få en liten tapa som ledsager til øl- eller vinglasset er beholdt. Ofte en potetomelettbit, men det også være pølse eller egg på en liten loffskive. Hyggelig og velsmakende.
Det er ofte «hull» i husrekkene. Gamle hus er revet, men fasadene er fargerikt dekorert. Den urbane kunsten står sterkt i Vigo, og atter en gang ser vi at blekkspruten spiller en sentral rolle. Byen arrangerer festivalen O`Marisquino til ære for nettopp gatekunst.
Norsk fotballspiller
Det er mange bakker å forsere i Vigo. Gata Gran Via er en slik gate med stor stigning, men har man utfordringer med pusten, har Vigo løst saken: Overbygd rullebånd tar deg til toppen. Utsikten mot fjellene og de grønne dalene, er påtakelig flott.
For de som ønsker å gå på museums finnes det over ti ulike med stor spennvidde. Museet Marco, for moderne kunst er ett av disse.
Vigo har La Liga-klubben Real Club Celta Vigo. Nordmannen Jørgen Strand Larsen spiller spiss i laget. Strand Larsen ble først solgt fra Sarpsborg 08 til Groningen, for deretter å bli solgt til Celta Vigo i fjor på en seks årskontrakt. 23-åringen trives utmerket i Vigo.
FAKTA
Vigo har nærmere 300 000 innbyggere.
Det tar litt tid å komme seg til Vigo fra Norge. Vi valgte reiseruta Oslo, Lisboa, Porto og Vigo. Siste strekning med en busstur på nesten to timer. Det finns flere andre alternativer, ikke minst hvis man bor i Spania. Da er tog et utmerket alternativ.
Vigo ligger i Pontevedra og pilegrimsbyen Santiago de Compostela er ikke mer enn en times bilkjøring unna.
Det er frodig, grønne parker, og klimaet er behagelig i Vigo.
Nettsted: www.vigo.org