Klosteret Samos, i byen med samme navn, er blant Spanias eldste og største klostre. I dag er det imidlertid flere turister enn munker og nonner i dette gedigne byggverket.
Klosteret ligger der i all sin prakt nærmest alene ved skogkanten. Området rundt er velfrisert og bygningen er noenlunde godt vedlikeholdt, men ser vi bort i fra turiststrømmen, så er det ikke all verden av religiøs aktivitet her lenger.
Noen få munker
Det bor nå åtte-ti munker fast i Benediktinerklosteret. Munkene jobber med litt forfallent arbeid og ellers fordyper man seg i bønn. Munkene bor avskilt og det er umulig for besøkende å komme inn til munkene. Vi Bortsett fra guiden, oppdaget vi ingen andre enn turister, på vei til eller fra Santiago de Compostela.
Det enorme slottet ble bygd på 600-tallet og har helt opp til våre dager spilt en sentral religiøs rolle. Med private gaver og donasjoner fra kongen, så var det mulig å holde hjulene i gang, men den moderne tid har endret på vilkårene for drift.
Flott byggverk
Bygningen er arkitektonisk det vi kan kalle en perle – både eksteriør- og interiørmessig. Utvendig har bygget vært utsatt for plyndring, hærverk og brann. Av den grunn er klosteret restaurert en rekke ganger og stilen fra 600-tallet kan knapt gjenkjennes. Flott å se på, er det uansett, bygd i en stil som er en salig blanding av barokk, renessanse og neoklassisme.
Innvendig er det enorme bueganger og brede steintrapper. Veggmaleriene slåss om oppmerksomhet og er imponerende i farger og detaljrikdom.
Himmelhøy kuppel
Det finnes en egen kirke inne i klosteret, der det fortsatt holdes messer. Lokalbefolkningen søker hit og bruker stedet til en viss grad. Kuppelen er himmelhøy og orgelet har over 5 000 piper, så her er sikkert akustikken optimal.
Den innvendige hagen er vakker. Plenene er velklipte, skulpturene er mange og blomstene, samt trær og busker, er skjønne
Munkebrennevin
Det at turistene har erstattet munkene finer vi bevis på i butikken som er etablert. Her tilbys det munkebrennevin, munkelikør og munkesjokolade, samt annet fjas som kan knyttes til den katolske tro.
I en sidebygning finner vi et lite herberge. Pilegrimsvandrere tilbys overnatting, men ingen senger og enkeltrom er å oppdrive. En stor sovesal er det man har til rådighet, men tak over hodet er de glade vandrere i hvert fall sikret.