Romescosaus – ypperlig ledsager til både fisk, skalldyr og kjøtt. Sausen setter en ekstra spiss på maten.
Dette er en katalansk saus som etter hvert serveres over mesteparten av Spania. Sausen ble opprinnelig servert til fisk og skalldyr, men kan også være en hyggelig ledsager til svin, lam og grillet kylling.
45 minutter | Enkel | Pikant saus til fisk, skalldyr og kjøtt | Opprinnelig fra Catalonia
I utgangspunktet skal det benyttes romesco-chili, som har en søt og ganske sterk smak. Vi har imidlertid valgt tørket nora-chili. Kun tørket chili kan også brukes. Da blir sausen noe mindre søt, men sterkere. Smak og behag.
Til tre desiliter saus trengs disse ingrediensene:
4 store tomater
3 store hvitløksfedd, uskrelte og hele
16 skåldede mandler
1 tørket søt chili, bløtlagt i 20 minutter og deretter tørket
4 tørkede røde chili, bløtlagt i 20 minutter og deretter tørket
1,5 dl olivenolje, extra virgin
2 ss rødvinseddik
Litt sukker
Salt
Pepper
Gjør slik for et godt resultat:
Etter å ha skåldet mandlene, legg tomatene, mandlene og hvitløken på en stekeplate. La alt ligge på brettet i 20 minutter på 180 grader. Sjekk mandlene to-tre ganger underveis, da de kan brenne seg.
Skrell hvitløken og flå tomatene. Ha hvitløk, mandler og chili i en foodprocessor. Bland ingrediensene sammen til alt er finhakket. Tilsett tomatene og litt sukker. Kjør en runde til.
Mens maskinen går, så heller du i olivenoljen gjennom matrøret. Tilsett eddik og bland kjapt en gang til.
Smak til med litt salt og pepper, samt eventuelt mer eddik.
Sausen må hvile i to-tre timer. Skal serveres i romtemperatur. Rør godt om før servering.