Etter alle solemerker, kan restaurantene i store deler av Spania åpne opp igjen etter å ha vært corona-stengt i ukevis. Det skjer samtidig som det er nøyaktig 56 år siden populære «Menu del Dia» ble innført.
Den svarte tavla med hvit krittskrift står utenfor mange restauranter, kafeteriaer og barer i Spania. Budskapet er kort og godt at etablissementet serverer dagens meny, og det står alltid hva herligheten koster.
Francos ære
Det var i mars i 1965 at Fransisco Franco instruerte sin egen turistminister, Manuel Fraga om å innføre en standardisert meny til fast pris. Fraga tok Francos initiativ på alvor og gjennomført altså det han ble bedt om.
Manuel Fraga var minister under general Franco i flere år og han ble senere en viktig person under overgangen fra diktatur til demokrati. I historiebøkene står det mer igjen etter Fraga enn nevnte «El Meny Turistico».
Bakgrunnen var at Spania nærmest ble invadert av turister. Franco ville vise fram en av Spanias mange gode sider – nemlig kjøkkenet. Fra 1959 til 1965 økte antallet turister til Spania fra 2,9 millioner til 11,1 millioner. I 2019 ankom nærmere 80 millioner Spania, men det var før coronaviruset tok kvelertaket på turistbransjen og reiselivet. Den sammensatte menyen skulle bidra til ytterligere turistvekst.
Innført ved lov
29. mars 1965 ble det ved lov innført at «El Menu Turistco» (senere på 1970-tallet «Menu del Dia») måtte være tilgjengelig på alle spisesteder. Loven ble avviklet i 2010, men selv under frivillighet lever ordningen fortsatt i alle spanske byer.
Etter hvert ble denne menyen vel så populært blant arbeidsfolk i Spania som blant turistene. Menyene var billige og inneholdt mye næringsrik mat. Det passet arbeidsfolk godt siden de jobbet lange dager med to timers lunsjpause midt på dagen.
Tre retter
Tradisjonelt består denne menyen av tre retter, samt drikke. Sistnevnte kan komme i tillegg til den faste prisen noen steder. «Dagens meny» har tre retter – «primero plato», «segundo plato» og «postre». I praksis en forrett, hovedrett og dessert. Ofte får du med en kurv med ferskt brød.
Du får velge mellom et par-tre alternativer til alle rettene. Ofte er råvarene sesongbaserte, slik at forretten for eksempel kan være varm suppe om vinteren og gazpacho (kald tomatsuppe) om sommeren. Kjøtt eller fisk som hovedrett er helt vanlig, og iskrem, pudding eller pannekake til dessert.
De fleste restaurantene har et glass øl, vin eller mineralvann inkludert i prisen. Kaffe kommer som oftest i tillegg.
Hyggelig pris
Nettopp prisen er det som er spenstig. I 2021 ligger prisen på 10-12 euro i snitt, men du kan få menyen ned til 8 euro eller opptil 15 euro. Litt avheng av sted og omfanget av rettene. Uansett er det billig, selv om det har vært langt billigere tidligere. I 2002 lå gjennomsnittsprisen på 1 000 pesetas, eller 6 euro, men da har vi ikke regnet om prisstigningen gjennom alle årene.
Antallet spanske serveringssteder som har «Menu del Dia» har gått noe tilbake, men til gjengjeld har kinesiske, indiske, libanesiske og andre nasjonaliteter tatt opp arven. Det er ikke uvanlig å se at en Kina-restaurant tilbyr «dagens tre retters» til 7,95 euro.
Den spanske tre retteren har også fått sterk konkurransen fra McDonalds, andre hamburgerkjeder, pizza- og kebabsjapper samt sushi. Sjarmen ved å spise «Menu del Dia» på et sted med spanskinspirert interiør, slår imidlertid etter vår oppfatning knock out på alt og alle.