Sommeren er her. I hvert fall i klokkesammenheng, for til helgen går vi over til sommertid. Tidspunktet er noe uvanlig i år.
Normalt veksler vi fra normaltid/vintertid til sommertid den siste søndagen i mars, men i år blir det altså i helgen 24. og 25. mars. Bakgrunnen er at den siste helgen mars denne gangen faller i overgangen til april. Lørdag er 31. mars og søndag er 1. april.
En time fram
Skal vi være pirkete og presise, så skal klokka stilles en time fram 02.00 søndag natt. Mange velger sikkert en annen variant. Det er grunn til å understreke at Kanariøyene ligger en time etter.
I praksis betyr dette lite, bortsett fra at vi får en time mindre søvn natt til førstkommende søndag. I tillegg vil vi oppleve at det kan være mørkere når vi står opp om morgenen og at det definitivt blir lengre lyst om kvelden.
Tysk «oppfinnelse»
Vi må tilbake til 30. april 1916 for å finne opprinnelsen til den moderne sommertiden. Det var under den første verdenskrig at den tyske regjering vedtok at klokkene skulle stilles en time tilbake. Hovedbegrunnelsen var at man ønsket å redusere bruken av kunstig lys og for å spare energi under krigen.
Det har ved flere anledninger blitt stilt spørsmål om det har noen hensikt å benytte seg av såkalt normaltid og sommertid, og denne vekslingen av tid er under press. I Finland har det vært underskriftskampanjer og regjeringen har besluttet å foreslå for EU at sommertiden bør skrotes. EU drøftet saken i et parlamentsmøte i begynnelsen av februar uten at det kom noe konkret ut av samtalene.
Island alene
-Det viktigste er at tiden samordnes mellom landene, fastslo samferdselskommisær, Violeta Bulc, som helst ser at alt blir som det er nå.
En eventuell forandring knyttet til tiden kan ikke skje før tidligst 2020.
Island er det eneste landet i Europa som ikke veksler mellom normaltid, eller vintertid, og sommertid. Island hadde ordningen mellom 1917 og 1967, men valgte altså å ha samme tid året rundt.