Den 31. august er det klart for den tradisjonelle «Tomatkrigen» i Bunol. Det betyr at flere titusener av mennesker møtes for å bade i tomater og for på kaste tomater på hver andre.
Den noe spesielle festivalen – kalt La Tomatina – har røtter helt tilbake til midt på 1940-tallet. Det finnes flere forskjellige teorier om hvordan denne sære festivalen har oppstått. Det kan virke som om det hele startet som et opprør mot etablissementet i Bunol. Uansett, ble tomatkastingen så populært at man har videreførte og utviklet tomatgriseriet til å bli en turistattraksjon. Det i seg selv er imponerende.
Påmeldingsavgift
Bunol er en ganske fredelig liten by sør for Valencia. I løpet av noen seine augustdager, så mangedobles innbyggertallet. Det er ikke uvanlig at 50 000 mennesker deltar i «tomatkrigen». Folk fra hele verden valfarter til Bunol hvert eneste år.
Tomatgriseriet har blitt big business og i 2013 måtte kommunen, som nå står som offisiell arrangør, ta påmeldingsavgift for å begrense deltakelsen noe.
Det anslås at det går med ca. 150 000 kilo med tomater.
Spylt rene etterpå
For å ivareta sikkerheten er det også innført regler for hvordan tomatkrigen» skal gjennomføres: Det er ikke tillatt å kaste andre gjenstander enn tomater,. Tomatene må være knust før de kastes og når siste salutt går stoppes kastingen.
Arrangementet varer en times tid. Da er gatene, torget og alle menneskene som deltar rødfarget av tomater. Det er tid for brannvesenet ankomst, slik at alt blir rengjort. Noen velger å bli spylt av brannvesenets vannslanger, mens velger andre varianter for å bli rene.
Mange andre steder
Under La Tomatina er det musikk- og annen underholdning, så folk er i Bunol flere dager og selve tomatkastingen er bare en del av et større program.
La Tomatina har inspirert mange andre til å bruke tomater på mer eller mindre samme måte som i Bunol. Det finnes lignende festivaler i USA, India og på Costa Rica, men ingen trekker så mange publikummere som Bunol-arrangementet.