Spania får kritikk av Europa Kommisjonen for sin måte å håndtere landets vannutfordringer på. Vannressursene er for små og det vesle vannet som er, brukes ikke med fornuft på grunn av politisk uenighet.
-Vannhåndteringen må revurderes, for de er ikke i tråd med EUs vannregler, skriver kommisjonen u et brev til den spanske regjeringen.
Sjekket elver
Elleve medlemmer fra Europaparlamentet har vært på inspeksjon og sett på de spanske elvene. Blant annet elvene Tajo og Ebro har man sjekket nøye. Utordringen er at vannet er veldig stillestående og har ikke de minimumstrømmene som en elv skal ha, sett ut fra et miljøaspekt.
I Tajo-elva for eksempel, som er den lengste elva på den iberiske halvøy med sine 1. 0007 kilometer, er nivået på strømmene meget lave. Så lave at det skaper problemer for flere fiskeslag og andre arter som lever i elva.
Nedbøren uteblir
Det å samarbeide om elveløpene og vannressursene har i mange år vært et problem i Spania. Det har vært en konflikt både på kommunalt-, regionalt og -nasjonalt nivå.
I tillegg til mangel på samarbeid har nedbøren uteblitt. Det betyr tørke og det faktum at en rekke vannreservoarer har et lavt vannivå. Andalucia og sør-Spania er avhengige av vann fra andre områder. Landbruket i mange regioner sliter allerede med å sikre tilstrekkelig med vann ti produksjon av grønnsaker og bær.
Avsalting for kostbart
Kommisjonen ber Spania om å bruke nettverket av avsaltningsanlegg som er bygd for EU-midler. Disse anleggene har knapt kommet i gang, for det er så kostbart å ha det i full drift. Uten flere subsidier blir det nok derfor ikke mer avsalting med det første.
Allerede i 2011 påpekte OECD alle utfordringene Spania hadde på vannsiden, men det har likevel skjedd lite på området. Det virker som om alle problemene både på kort og lang sikt ikke har gått opp for spanske politikere og byråkrater ennå. Det begynner virkelig å haste nå.