Denne fiskesuppa er sunn, god og rik på smak. Enkel å lag er suppa også.
Enkel | 20-25 minutter | Serveres med brød til
Du trenger dette til fire porsjoner:
Ca. 900 g laksefilet, skinn og benfri. Gjerne Salmalaks.
½ l reker i lake
3 gulrøtter
2 vårløk
3 stilker stangselleri
2-3 hvitløksfedd
2 ss smør
1 ss fiskekrydder
3 dl kremfløte
2 dl hvitvin
½ sitron
salt
spansk pepper
Gjør slik:
Finhakk vårløk og hvitløk i smør i en stor kjele til det er mykt. Skrell gulrøttene og skjær dem i tynne skiver. Gjør det samme med stangselleri. Ha alt i kjelen og rør godt om.
Hell hvitvin over sammen med laken fra rekene og fløten. La det hele få et skikkelig oppkok.
Ha i friskekrydder, salt, spansk pepper og hvitvin. La alt få et nytt oppkok og smak til med sitronsaft.
Skjær laksen opp i passe små biter og legg bitene i kjelen. La fisken trekke i ca. ti-tolv minutter. Ha i rekene akkurat i det suppa skal serveres, slik at rekene ikke blir seige.
Karakterisk smak
Stangselleri, som vi har i dagens fiskesuppe-oppskrift, har en ganske kraftig lukt og en helt egen karakteristisk smak.
Av Jon Henriksen
Stangselleri kommer opprinnelig fra Asia, men urten har vært benyttet i europeisk matlaging siden romertiden. Stangselleri brukes både rå, som snack og i salater. I den kjente amerikanske Waldorfsalaten er stangselleri en viktig ingrediens.
Kalorifattig
Det er mulig å steke, koke, woke og dampe stangselleri. I enkelte supper, som fiskesuppe, er det også vanlig å bruke stangselleri. Samme med gryteretter. Stangselleri er godt i ferskpresset juice sammen med kanel.
Stangselleri er forholdsvis kalorifattig, men har et høyt innhold av kalium og er rik på kostfiber. B-vitaminet Folat finnes det en del av i stangselleri, samt litt C-vitaminer.
Bra for fordøyelsen
Stangselleri dyrkes i stort omfang i Spania og Norge importerer mye stangselleri fra Spania. Den norske stangsellerisesongen varer fra juli til november.
Stangselleri er en nær slektning av sellerirot og er bra for fordøyelsen. Grønnsaken fungerer utmerket mot luft i magen.
Det er viktig å beholde plasten rundt stangsellerien når den oppbevares i kjøleskapet, for da beholder den fuktigheten. Stangselleri kan fort få mørke flekker på stilken, så vær nøye når du er i butikken eller på markedet for å kjøpe.