Den som spiller bridge holder ”alzheimeren” på avstand. Det er viktig å bruke hodet når en kommer opp årene – kortspillet er ypperlig i så måte. Samtidig er det både sosialt og spennende – mente de rundt førti som i helgen deltok i ”barometerturnering” på Mas Amigos i Torrevieja.
Av Per Arne Skramstad
Bridge er populært blant de skandinaviske i Spania. De fleste dyrker nok spillet mer på privat basis, men bridgeklubben i Mas Amigos har eksitert i snart tjue år, og den har en trofast medlemsskare. Klubben har gjennom årene arrangert 10-12 store turneringer, det er selve høydepunktene. Men hver eneste mandag og onsdag er det klubbspill på Mas Amigos. Det skal mye til før de ivrigste skofter slike kvelder.
Startet som Torre del Moro
Det var svensken Stig Lindén som i 1998 startet det som først ble bridgeklubben Torro del Moro. Den hadde sine spillekvelder på ulike steder, før den holdt til på Hotel Masa. I 2002 flyttet aktiviteten til Mas Amigos. Først leide klubben lokaler der, men den ble stadig mer integrert i Mas Amigos-aktivitetene. Nå er bridgen en underavdeling, selv om den har eget styre og egen kasse. Nå heter klubben Mas Amigos Bridgeklubb.
Interessen har økt enormt
Det startet i det små – men interessen har økt voldsomt de senere årene. Klubben har ikke en egen medlemsliste – alle som vil være med melder seg inn i Mas Amigos – som har flere tilbud til medlemmene sine. Men det er mellom 45 og 60 aktive spillere, tallet varierer med årstidene, ettersom folk kommer og går. De som spiller kommer fra både Norge, Sverige, Finland, Danmark og noen fra Storbritannia. Men først og fremst er dette en skandinavisk klubb.
Seriøse turneringer
For mange av de bridge-frelste er ”barometerturneringene” høydepunkter. Da får de prøvd sine ferdigheter på like fot med de andre. Det koster 1,5 euro for hver spillekveld i Mas Amigos. Det koster 10 euro å delta i turnering, men da er kaffe og litt mat inkludert. Det er pengepremier, vinnerne får kanskje 50-60 euro.
Mange har faste makkere både på spillekvelder og i turneringer. Flere ektepar deltar, det er fint å ha en felles hobby.
Nybegynnerkurs til høsten
Mange liker å spille kort, men er kanskje redde for at bridge skal være for vanskelig. I oktober blir det nybegynnerkurs, og anledning for nye interesserte til å komme med i miljøet. – De er hjertelig velkommen, fastslår formann i klubben Bitte Pfeiffer.
– Det sosiale er det viktigste
”Alle kjenner Anton” i det skandinaviske bridgemiljøet i Torrevieja. Anton Otterhals har vært med siden bridgeklubben startet og han er en kar som markerer seg.
– Det sosiale er den viktigste grunnen til min bridgeinteresse, mener han selv.
Anton er fra Midsund på Otrøya, hele familien var fiskere. Alle sammen likte de å spille kort. Ikke så rart at bridge ble hans store hobby gjennom livet.
– Jeg hadde fire onkler som alle var fiskere, og som benyttet enhver mulighet til å spille bridge sammen. Men ofte var en av dem ute på sjøen eller forhindret – da ble jeg tatt inn som fjerdemann. Jeg kunne ingenting om kortspillet bridge, men fikk lære ”the hard way”, forteller Anton Otterhals. Spillet må ha fungert for den unge mannen, for han var snart et ivrig medlem i flere bridgeklubber. En tid var han formann i Molde bridgeklubb.
I 1999 flyttet Anton Otterhals til Torrevieja. Han ble fastboende sammen med Magnhild Tangen, begge hadde de mistet sin ektefelle da de slo seg sammen.
– Bridge har vært min hobby hele livet, det ble naturlig å ta opp spillet også her nede i Spania, forteller Anton. Han ble med i klubben ”Torre del Moro” som senere ble til Mas Amigos Bridgeklubb.
Mange helseproblemer har han hatt, men kortspillet har vært en viktig del av livet for Anton. Etternavnet hans er det ikke alle som kjenner. For ”Anton” er Anton.
Da en kamerat skulle hente ham på sykehuset i Torrevieja etter en rutinebehandling var det ingen som vedkjente seg pasienten Otterhals. Men da vennen nevnte navnet Anton lyste de alle opp. Det var et kjent navn også Torreviejas sykehusansatte.
Hva er det så med dette kortspillet bridge som fenger så mange i år etter år – flere ganger i uka er engasjementet like sterkt?
– Det sosiale er det viktigste, kameratskapet og miljøet. Det fastslår veteranen Otterhals, han er selv en viktig miljøskaper i bridgeklubben.

Per Aulid var turneringsleder på Mas Amigos sist helg. Mens Ragnhild Jespersen var sekretær og sto for alle utregningene – også det er tøff jobb som krever konsentrasjon og kontroll.

Det er mye arbeid med en bridgeturnering – det skal deles ut ferdigsorterte kort hele tiden. Det sørger Magnhild Tangen for.