Vanskelighetsgrad: Enkel
Tidsforbruk: 1 time og 25 minutter
Kategori: Tapas
Blekksprut er ikke helt vanlig kost i Norge, men til gjengjeld svært dagligdags i Spania. Frityrstekte blekksprutringer er en klassiker på tapasbordet – enten sammen med andre retter eller alene. De yngste vil også sette pris på denne retten.
Ingrediensene du trenger:
4-5 middels store blekkspruter
4 finhakkede hvitløksfedd
4 ss hvetemel
3 piskede egg
Salt
Olivenolje
Sitron i skiver
Gjør slik:
Få fiskehandleren til å rense blekkspruten, slik at den blir enklere å håndtere. Mens fiskediskene i Spania er overfylte av blekksprut, så må man nok kjøpe frossen i Norge. Det går imidlertid nesten like bra.
Skjær blekkspruten i ca. en centimeter tykke ringer. Bland ringene sammen med hvitløk og litt salt. La alt sammen ligge i bollen en times tid.
Vend ringene i hvetemel og deretter dyppes de i eggeblandingen. Frityr ringene. Stekepanne kan også benyttes om du ikke har frityrkoker.
La de frityrstekte ringene ligge og renne av seg en kort stund på husholdningspapir.
Serveres sammen med sitronskiver og en kvast persille til pynt. Sitron kan krystes lett over ringene før serveringen. Brød kan også følge med.
Delikatesse
Blekkspruten er ikke noe spesielt vakkert syn, men er likevel ensbetydende med delikatesse. Sunt med sine kun en prosent fett, er blekkspruten også.
Det finnes ca. 900 typer blekksprut verden over. De to store gruppene er de åtte- og tiarmede gruppene. Akkar er en slik tiarmet variant, som finnes i nord norske farvann blant annet. Samme med Kalmar og Sepia.
Avansert bløtdyr
Sepia trenger kortest koketid. Octupos krever mer tid og brukes nok mest – både kokt og fritert – som til for eksempel til løkringer.
Blekkspruten er et av de mest avanserte og utviklede bløtdyr som finnes. Dette merkverdige bløtdyret har et meget sammensatt nervesystem og sanseorganene er velutviklede
Det finnes noen arter som har et skall inne i seg, men ikke noe ytre skall. Det er selve musklene i kappen, som er vokst sammen med kroppen langs tentaklene og ryggraden, som er det som er mest spiselig.
Varierende størrelse
Blekkspruten lever i saltvann, men kan overleve i ferskvann. Kan leve en periode i brakkvann. Størrelsen varierer fra noen centimeter til sju-åtte meter.
Flere blekksprutarter er giftige og det forskes i farmalogisk øyemed om disse giftene kan benyttes i legemiddelindustrien, men det har ikke kommet noe gjennomslag på området ennå.