Spanske fiskeretter er ofte ledsaget av nøtter. Denne gangen har vi valgt en oppskrift med pinjekjerner, som står på menyen i Catalonia.
Enkel | 35 minutter | Serveres gjerne sammen med poteter
Til fire porsjoner trengs disse ingrediensene:
800 gra breiflabb, skåret i skiver på 2.3 cm.
2 ss olivenolje
150 gr erter, forvelles i et par minutter
1/2 dl pinjekjerner, ristet
10-15 gr bladpersille
salt
pepper
Til sausen:
1 stor løk, finhakket
1 hvitløk, finhakket
½ dl brødrasp, helst fersk
2 s olivenolje
½ dl pinjekjerner, ristet
275 gr tomater, uten skinn og frø, finhakket
1 ts paprikapulver
Salt
Pepper
Lag sausen slik:
Varm oljen i en stekepanne på middels varme, ha i løk og fres den i ti minutter. Ha i brødrasp, pinjekjerner, hvitløk og paprikapulver. Stek i tre minutter. Ta opp i tomatene og la alt koke i sju-åtte minutter eller til det har tyknet. Ha i salt og pepper etter smak.
Ha salt og pepper på breiflabben Varm olivenolje i stekepanna, legg fisken i panna og stek den i tre-fire minutter på hver side. Hell sauen over fisken sammen med ertene. Skal småkoke seks-sju minutter.
Legg fisken på et fat, dryss over pinjekjerner, persille eller mynte.
Kan serveres alene eller med koke poteter.
PS! Pinjekjerner kan gi en form for nøtteallergi!
Mindre pen
Breiflabb er en stor og mindre pen fisk, men har en fin struktur på det hvitekjøttet. Breiflabb er egentlig likegod som den er stygg. Kalles for «sjødjevel» eller «havtaske».
Hele året fiskes det Breiflabb og spesielt langs kysten av Møre og Romsdal, samt Sogn og Fjordane. Fiskes også øst i Atlanterhavet fra Vest Afrika og nordover til Barentshavet, i Middelhavet og i Svartehavet. Finnes også vest i Atlanterhavet langs kysten av Nord Amerika.
Rik på proteiner
Breiflabb er spesielt rik på proteiner, vitamin A, B 12 og selen.
Denne rovfisken ble i mange år kalt for ufisk, men er i dagens moderne kjøkken som en delikatesse å regne. Eksporten fra Norge har tatt seg kraftig opp de siste årene.
I pesto
Pinjekjerner brukt som menneskeføde i Europa og Asia helt siden jernalderen. Pinjekjerner ofte brukt samme med kjøtt og fisk, samt i vegetarretter. I salater er det vanlig å bruke pinjekjerner. Blir også benyttet som ingrediens i brød. Kjernene er hovedingrediensen i pesto.
I Europa benyttes mest pinjekjerner som er avlang i formen. Den asiatiske varianten er rundene i formen.
Pinjekjernene smaker klart best når de ristes.