-her er oppskriften
Tortilla espanola er en klassisk tapa og lages over hele Spania. Dog hevdes det at den beste serveres i La Mancha. I dag 9. mars er det offisiell omelett-dag i Spania.
Tid: 35 minutter
Serveres alene, eller med brød og salat til
Dette trenger du til 6 porsjoner
1 ¼ dl olivenolje, pluss 2-3 ss
1 kilo bakepotet, skrelt og skåret i fem-seks mm tykke skriver
Salt og pepper
2 løk, skåret i tynne skiver
6 egg, lett vispet opp
Ca. 100 gram serrano-skinke, skåret i terninger eller biter
1 stor rød paprika, ristet i ovn, flådd, renset og skåret i strimler
Bladpersille, hakket opp
Varm 1 ¼ dl. olje i en vid stekepanne på svak varme. Ha i halvparten av potetene og stek dem i vel 15 minutter. Potene skal være møre og ikke brune. Legg potene på et fat, dryss over salt og pepper. Ha i resten av oljen i pannen og stek resten. LA oljen ligge igjen i pannen.
Varm 2-3 ss olje i en annen panne på middels varme. Ha i løk og den stek et kvarters tud. TA av pannen og la den avkjøle seg litt.
Visp eggene til de er godt blandet. Rør inn de andre ingrediensene. Vend inn de stekte potene etter hvert.
Oljen som er igjen i pannen varmes opp. Hell i eggeblandingen. Bruk svak varme. Stek i 10 minutter, til bunnen er fast. Legg et passe stort fat over pannen, vend panne og fat. La omeletten gli fra fatet og ned i pannen. Bruk svak varme. La omeletten steke til den blir akkurat passe fast. Til slutt lar du omeletten gli ned på fatet, pynt med persille. Skjær omeletten i biter – gjerne trekanter – for at det skal bli mer delikat.
Italiensk, spansk eller fransk?
De lærde strides om bakgrunnen og historien knyttet til omeletten. Noen hevder at den første omeletten ble lagd i Spania, andre i Frankrike og Italia.
Kokken til Ludvig 14 skal visstnok ha vartet opp med omelett og det samme skal noen galliske munker ha gjort. Derimot virker det mest troverdig at omeletten har sine historiske røtter fra antikkens Roma.
Ordet omelett skal stamme fra det latinske ordet ovum, egg og melis/honning. Ordet kan også komme fra det latinske lamella, som betyr metallskive, med henvisning til pannen. Egg var viktig for romerne, både i matveien og som gaver. Romerne begynte og avsluttet ofte måltidene med en eggrett.
I utgangspunktet var omeletten spartansk, uten fyll eller andre typer ingredienser. Om franskmennene ikke fant opp omeletten, så er de forøvrig gode på å lage saftige, store og innholdsrike omeletter. Franskmennene er også flinke i den forstand at de sjeldent eller aldri lager omelettene så de blir tørre inni og for brune på utsiden. Egentlig er en opprinnelig omelett kun eggerøre som får en tynn stekeskorpe rundt.
De første oppskriftene på spansk omelett dateres tilbake til 1817 og er funnet i Navarra-regionen. Det finnes like mange omelettvarianter som det finnes spanske byen. Ingen tvil om at omeletten, med eller uten poteter og ingredienser, er blant favorittrettene til spanjolene.