Kvinnedagen – 8. mars – er det fortsatt behov for å markere både i Spania og i andre samfunn. Det ble da også gjort både lokalt og på andre plasser verden over. Spansk likestilling er det ikke så mye å rope hurra for.
I Altea hadde forretningen Ask & Embla egen moteoppvisning i restaurant Casa Vital. I tillegg til at butikken viste frem vårens og sommerens mange spennende nyheter, så disket Åge Folkestad opp med god mat og egenprodusert vin.
Marsj i Altea
Dagen før – altså 7. mars – var det egen marsj mot bryst/ og underlivskreft i Altea. 1 000 mennesker deltok i marsjen kalt «Altea camina amb tu». Det var organisasjonen Anemona som stor bak dette vellykkede tiltaket.
I Torrevieja satte man opp forestillingen «Ellas dan la nota» for å markere 8. mars.
En ny undersøkelse viser at en av tre kvinner i Spania har deltidsjobb. Det betyr jobb som varer mindre enn tre timer per dag. Jobbene er som oftest lavt lønnet og lavere enn det menn får betalt for samme jobb.
Jobber deltid
Neste 60 prosent av kvinner som jobber deltid gjør dette, for at det ikke finnes andre tilbud på arbeidsmarkedet.
Kun 16,2 prosent av spanske selskaper har kvinnelige toppledere. I spansk politikk er det også en sterk mannsdominans.
Tar 70 år
Når det gjelder å være hjemme med syke barn, så er 94 prosent kvinner. Kvinnene tar også den klart største delen av andre omsorgsoppgaver.
Blant spanske menn er det kun 8,6 prosent som jobber mindre enn 40 timer.
Blant EU-landene er situasjonen også ganske dyster sett ut fra et kvinneperspektiv. EU-kommisjonen i Brüssel sier selv at det vil ta minst 70 år før man har klart å opparbeide full likestilling mellom kjønnene. Tallene støttes av spanske kvinneaktivister og det internasjonale LO, ILO.
Sex og vold
Seksuelt misbruk av kvinner og vold mot kvinner er imidlertid det aller største problemet i det spanske samfunnet. I 2013 anmeldte 125 000 kvinner partneren for vold eller sexmisbruk, mens tallene året etter var 95 000. 53 kvinner ble myrdet av partneren i 2015.
Trakassering av kvinner i det offentlige rom er heller ikke uvanlig i Spania. Det skjer på busser, på metroen og i andre sammenhenger. Bloggeren Ana på www.sinacoso.org synliggjør mange av disse utfordringene.
Ikke ros fra FN
I en FN-rapport får Spania ikke spesielt mange rosende ord når det gjelder likestilling. Rapporten fastslår at Spanias interesse for å integrere og likestille kvinner i det offentlige, politiske og økonomiske livet er dårlig.
– Machokulturen har fortatt et sterkt fotfeste i Spania og sammen med patriarkastiske holdninger, fører ikke dette til et mer likestilt samfunn, heter det i rapporten.