Grønnsaker (helst fra Spania…) er godt og dette er forslaget på en renspikket vegetarrett. Meget enkel og grei å lage, samt meget sunn uansett om man velger det som en selvstendig rett eller som tilbehør til kjøtt.
Enkel | 40 minutter | Serveres som egen rett eller sammen med kjøtt.
Du trenger disse ingrediensene:
2 gule paprika
2 røde paprika
500 gram vanlig squash eler annen type squash
2 rødløk
2 sølvløk
4-5 middelstortomater, gjerne spanske
1/4 dl olje eller etter behag
Salt, gjerne havsalt
Pepper, helst nymalt
Gjør slik:
Sett ovnen på 240 grader
Del paprikaene i lange strimler. Ta bort stilken, men den kan være med etter eget ønske.
Skjær squashen i biter eller 2,5 centimeter store skiver.
Skjær løkene i to. Ta ikke av skallet, for da beholder løken formen. Smaken blir også noe bedre.
Legg alt opp i en langpanne med halvparten av oljen. Tomatene legges hele oppe i pannen. Hell over resten av oljen. Strø over salt og pepper.
Grill grønnsakene på den øverste risten i en halvtimes tid til grønnsakene blir rynkete, er myke og dufter godt.
Ta bort skallet på løken og server med godt bondebrød til. Grillede grønnsaker kan også være godt tilbehør til grillet kjøtt.
Hele året
Takket være at spanjolene og franskmennene dyrker mye squash er den tilgjengelig hele året – både i Spania og i Norge. Den norske sesongen er kort – fra juni til september.
Squash har en rekke forskjellige navn og kalles mange steder for et lite gresskar siden den tilhører nettopp gresskarfamilien.
Squashen kan ligne en agurk, men er kortere og formen noe rundere. Fruktkjøttet er fast og har en jevn konsistens med en ganske nøytral smak, men squashen har en enestående evne til å trekke til seg andre smaker.
Mange bruksområder
Fargen på skallet til squashen er mørkegrønt, gul eller grønnstripet.
Det er mest vanlig å bruke squashen i naturell salat, stekt, gratinert, grillet og i wok.
Husk at squash får kuldeskader under 10 grader og skal derfor ikke oppbevares i kjøleskapet, men ved 12-14 grader helst. Har kort holdbarhet.
Squash kommer opprinnelig fra Mexico og det tyder på at squash ble dyrket av Cochise-indianerne allerede 7 til 5 000 år før Kristus. Indianerne levde på squash, mais og bønner. De to sistnevnte er rike på proteiner, mens squashen inneholder betakaroten, mangan, kalsium og Omega 3 fettsyrer, samt litt C-vitamin, B1, B6 og B3.
Til Europa
Første gang squash ble nevnt i europeisk mathistorie var i 1633. Matematikeren Thomas Harriot hadde vært på reise, og tok med seg frø og kunnskap om dyrking hjem. Det hevdes at briten også var mannen som hentet hjem poteten til Europa, men det strides de lærde om.
Det finnes i dag en rekke sorter squash og forskjellen ligger hovedsakelig i når i sesongen de spises.
Det mest vanlige ordet å bruke for squash i Spania er calabacin.