Klippfisk, eller bacalao, er en delikatesse i landene rundt Middelhavet. Spanjolene elsker denne retten og den kan lages på flere måter. Vi prøver oss med klippfisk i langpanne, for det er enkelt.
37 timer | Enkel | Kan serveres med brød og salat
Til 4 porsjoner trenger du:
1 kilo klippfisk
4 små løk
10 middels store poteter
2 hvitløk
1 gul paprika i strimler
1 rød paprika i strimler
1 dl pinjekjerner
3 stk. chili, finhakket
5 dl tomatsaft
2 dl olivenolje
Slik lager du retten:
Vann ut klippfisken i kaldt vann i 35 timer. Skift vann tre-fire ganger. Klippfisk sveller til det dobbelte når den er utvannet.
Skjær fiskefileten i porsjonsstykker om dette ikke er gjort. Rens hvitløken og legg alt lagvis i langpannen.
Visp tomatsaften sammen oljen, og hell alt opp i pannen. Dryss pinjekjerne på toppen og bak retten i ovnen ved 175 grader i vel en time.
I Spania drikkes det rødvin til denne retten, som kan servers med godt brød og en enkel salat.
Spansk historie
Navnet klippfisk kommer av at man helt frem til 1960-tallet tørket fisken på klippene ut mot havet. Den beste klippfisken er laget av torsk, men sei, lange, brosme og hyse kan benyttes.
Klippfisk blir først saltet i et par uker. Da lakes fisken. Etterpå stables den med salt mellom lagene og fisken ligger tørt, slik at laken renner av. Etter to uker er fisken saltmoden. Ferdig saltet fisk blir tørket i et tørkekammer eller i en tørketunell.
Spansk oppfinnelse
Du kan få kjøpt ferdig utvannet fisk, men såkalt tørr klippfisk er mest vanlig. Da må du vanne ut fisken selv. Det er verdt å merke seg at klippfisk er et langt mer foredle produkt enn ren tørrfisk, og må ikke forveksles.
Det var spanske fiskere som «oppfant» klippfisken. Fiskerne holdt på ved New Foundland og trengte en konserveringsmetode, slik at fisken ikke skulle bli ødelagt. Vi er helt tilbake til 1500-tallet.
Verdensledende
William Gordon, John Ramsay og George Leslie, alle skotter, førte klippfisken til Norge. Ramsay kjøpte fiskeværet Grip og i 1737 ble det for alvor fart i sakene. Kristiansund ble den virkelige klippfiskbyen i Norge. Valget falt på Kristiansund for at kjøpmennene skulle slippe konkurranse fra byer som Bergen og Trondheim, samt at klima ved kysten var utmerket.
Siden har Norge vært en verdensledende produsent av klippfisk. I Nord Norge produseres det nå mye klippfisk.
I tillegg til Norge er Island og Færøyene store klippfiskprodusenter. Når det gjelder land som kjøper klippfisk, så ligger Spania langt fremme sammen med Portugal. I Mexico spises det også mye bacalao med utgangspunkt i klippfisk.