Kylling er sunt og godt. Prøv denne kyllingretten hjemme, så slipper du de grillede variantene i forretningene som er sauset inn med masse krydder- med høyt saltinnhold.
2 timer | Enkelt | Serveres med salat, loff eller brød
Du trenger dette fire personer:
1 stor rå kylling, gjerne økologisk
1 sitron i båter
Olivenolje
Fire fedd knust hvitløk
To-tre rosemarinkvister
Salt
Pepper
Slik gjør du:
Ovnen settes på 175 grader. Kle en ildfast form med folie.
Deretter skylles og tørkes kyllingen meget godt. Sett kyllingen på høykant og stapp inn de knuste hvitløksfeddene, sitronbåtene og rosmarinen.
Knyt sammen lårene på kyllingen med en hyssing. Gni inn hele kyllingen med god olivenolje. Bruk gjerne begge hendene og pass på at det kommer olje overalt på kyllingen, slik at den ikke blir tørr eller brent.
Ha på salt, gjerne havsalt, og pepper. Gni også dette godt inn.
Hell i en desiliter med vann i den ildfaste formen og bak kyllingen i ca. en time og tretti minutter. Kyllingen kan settes på nederste rille ovnen.
Hvis du er tvil, så skjær et lite snitt i kyllinglåret ved lårfestet. Kommer det ut klar kjøttsaft er kyllingen klar til og serveres.
Lag en enkel grønn salet, eller en annen type salat, mens kyllingen står i ovnen.
Supersunt!
Sitron er supersunt og er anvendelig i svært mange sammenhenger. Spania er et av de land i verden som avler frem mest sitroner og det er følgelig en stor eksportartikkel.
Sitronen er like sur som den er sunn. Sitron beskytter fot forkjølelse, infeksjoner i mage- og tarm, reduserer kreftfremkallende stoffer og er en appetittvekker. Sitronen har et høyt innhold av C-vitaminer, og inneholder også kalium, pektin og gode fiberstoffer.
I Spania har sitronen en stor plass i folkemedisinen.
Hele året
Sitronen stammer opprinnelig fra Nord-India og har vært dyrket i Lilleasia og Kina i flere tusen år. Sitronen kom til Europa og Spania gjennom den arabiske kulturen for vel 800 år siden. 90 prosent av Spanias sitronproduksjon er basert i Murcia og Alicante, samt noe i Andalucia. Mye går altså til eksport.
Sitronen er en sitrusfrukt og tilhører ruterfamilien. Sitrontreet blir mellom tre og seks meter høyt. Treet blomstrer året rundt og har både sitroner og blomster på samme tid. Kan følgelig høstes året rundt, men majoriteten av avlingene kommer i perioden september til mars.
Brukes til mye
Saften av sitron kan brukes i dressinger, marinader og sauser. Balanserer annen mat godt og spesielt til skalldyr passer sitronen utmerket. I desserter og bakverk blir sitronen også mye benyttet. Mange bruker sitronskall til å smaksette drikkevann. Det anbefales da å kjøpe økologiske produkter.
Sitron har lang holdbarhetstid og den oppbevares best i 8-12 grader. Den bør altså ikke ligge i kjøleskapet, men kan ligge som pynt i en bolle på kjøkkenbenken før den skal benyttes.