Kastanjer bruker sjeldent i matlagingen i Norge. I Spania er det mer vanlig å spise kastanjer både som snack og i flere matretter. En varmende kastanjesuppe kan være et behagelig alternativ på denne tiden av året.
Ca. 2 timer | Middels | Serveres med godt brød
Ingredienser
500 g kastanjer. Hvis det ikke er mulig å få tak i ferske kastanjer, så bruk ca. 350 g hermetiske kastanjer – som er sukkerfrie.
1,5 l vann
1 hvitløkfedd, opphakket
1-2 løk, opphakket
100 g salt sideflesk, skåret i små biter
150 g serranoskinke, opphakket
1 ss salt
Litt pepper
3 ss olivenolje
2-3 ss sitronsaft, nypresset
Slik gjør du:
Har du ferske kastanjer, skjær et dypt kryss i den flate enden. Kok opp en kjele tre kvart full md vann, ha i kastanjene og kom dem i 15-20 minutter. Sil av vannet, fjern skallet mens kastanjene er varme. Del nøttene i to og legg dem tilbake i kjelen.
Med kastanjer på boks må vannet renne av før de legges i kjelen. Er kastanjene vakuumpakket, så deler du kastanjene i to og legger dem i kjelen.
Ha vann i kjelen og legg opp i alle ingrediensene minus litt opphakket løk. Kok opp på sterk varme, legg på lokket halvveis og la alt småkoke i 90-100 minutter. Kastanjene skal være helt møre.
Varm olivenoljen i en stekepanne på middels varme. Ha opp i resten av løken, ca. 4 ss, og fres løken. Bland inn løken i suppa. Smak deretter til med salt og pepper. Ha opp i sitronsaft.
Server suppa med landbrød eller annet godt brød. Loff går også fint.
Vokser vilt
Kastanjetrær vokser vilt rundt hele Middelhavet. Trærne finnes sort sett i hele Sentral- Og Vest Europa. Nøtter fra kastanjetrær er smaksrike.
Kastanjenøttene i Norge må ikke sammenlignes med disse nøttene, for de norske nøttene kommer fra en art. En art som heter hestekastanjer, som kan være giftige og som ikke smaker spesielt godt.
Populært som snacks
Kastanjenøttene vokser tre stykker sammen og de er omgitt av et grønt tagget hylster. Dette brukes ikke og det er kun de brune kastanjene som selges. Under skallet er kjøttet hvitt og mykt. Kastanjene inneholder ca. 50 prosent vann og har mye mer stivelse i seg enn andre nøtter.
Når kastanjenøttene kokes blir smaken søtaktig. Det samme skjer ved steking.
Kastanjene spises ikke rå, men ristede kastanjer er populært som snacks i mange land. Selges ofte ute på store griller i forbindelse med fotballkamper, markeder og andre arrangement.
Kastanjepure er godt til lyst kjøtt.
Sunn mat
Kastanjene kan også bakes i ovn på 220 grader i 15 minutter. Da lages et snitt i nøtten. Serveres med litt smør, salt og pepper.
Det var i Middelalderen at kastanjene kom til Europa. Munkene plantet ofte flere slike trær i sine klosterhager.
Alle typer nøtter er sunt. Nøtter inneholder mye fiber, langsomme karbohydrater, har mye antioksidanter og er en viktig kilde for sporstoffer som magnesium.