Femten personer møtte fram for en hyggelig sammenkomst og for å høre smykkekunstner Torill Untiedt Bjørgan sin forelesning om smykkenes historie på servicekontoret til Alfaz del Sol mandag kveld.
Bergenseren Untiedt Bjørgan driver til vanlig sitt eget kles- og smykkeverksted i urbanisasjonen San Rafael i Alfaz del Pi og forteller at det var under et utenlandsopphold hun først fattet interesse for smykkekunsten og dens historie.
Hvordan startet du med å lage smykker?
-Det var under et opphold i Australia hvor jeg ble kjent med noen hippier som selv laget smykker at det første frøet ble sådd. Senere kom jeg i kontakt med en svensk dame som lærte meg grunnteknikken innen smykkedesign, men bortsett fra det er jeg selvlært. Jeg har nå holdt på siden 1984 og liker å lage forskjellige typer smykker. Smykkene jeg designer går fra det helt moderne til det etniske. I en årrekke har jeg blant annet samarbeidet med indisk kunstner som henter inspirasjon fra tradisjonelle indiske motiver. Jeg har også vært så heldig at jeg har fått jobbet med reproduksjoner av inka-smykker på ulån fra det arkeologiske museet i Bogota i Colombia, forteller Bjørgan.
Smykkekunstneren forklarer videre at hun i så stor grad som mulig forsøker å unngå å kopiere seg selv.
-I stedet for å alltid benytte den samme teknikken liker jeg å utfordre meg selv til å lage noe nytt. Jeg liker selvfølgelig også at kundene bruker smykkene mine og yter så god service som mulig i ettertid. Men, det jeg er her for i dag er ikke bare å vise fram mine egne smykker, men også fortelle om smykkedesign og smykkenes historiske betydning.
Hva er det som er så fascinerende med smykker?
-Glassperler, eller beads, har vært en viktig del av de fleste sivilisasjonenes historie, og har til alle tider vært benyttet som betalings- eller byttemiddel uansett hvor man kommer i verden. Glassperler var også en viktig del av vikingenes klesdrakt, selv om glassperlenes rolle som pyntegjenstand og byttemiddel selvfølgelig går adskillig flere tusen år tilbake i tid. I Lindenmeyer i USA er det faktisk gjort arkeologiske funn av glassperler som dateres hele 300.000 år tilbake i tid, forteller den kunskapsrike bergenseren.
Blant de som hadde møtt fram for å høre forelesningen om smykkenes historie var Mary Kristine Sandal fra Slemmedal.
-Dette var nydelige smykke-anhenger og her er jeg sikker på at jeg finner gaver til hele familien. Jeg har en syv-, tretten- og femtiåring i familien som jeg tror dette blir flotte gaver til. Jeg skulle gjerne hatt til meg selv, men det blir vel ikke til det, sukker den småforkjølte damen som i et forsøk på å overtale seg selv mot å kjøpe seg nok et smykke som falt i smak.
Også Liv Storeide fra Askim innrømmer hun har stor sans for smykkene til den norske smykkekunstneren.
-Torill er veldig flink og jeg har kjøpt mange smykker av henne de siste årene. Det som imponerer meg spesielt er hvor fint smykkene er satt sammen. Vanligvis bruker jeg samme kjede og så bytter jeg kun anheng fra en dag til den andre. Mange av smykkene til Torill er så flotte at jeg til og med henger dem på veggen til pynt, skyter den smykkeinteresserte askimingen.
De som er spesielt interesserte kan merke seg datoen 3. desember. Da planlegger nemlig Torill Untiedt Bjørgan å holde smykkekurs i lokalene til servicekontoret ved Alfaz del Sol for å lære bort grunnprinsippene for smykkedesign.