Hvordan flytter jeg til Spania – hva lønner seg? Temaene var mange da ambassaden, Skatteetaten, Nav og Helfo inviterte til informasjonsmøter i Kirkesenteret i Albir og Sjømannskirken i Torrevieja.
Av Per Arne Skramstad
Dette tiltaket ble gjentatt for tredje gang. På ny var interessen stor både i Albir og Torrevieja. 150 møtte opp i Albir, ca. 200 i Torrevieja.
For nordmenn som tilbringer bare noen måneder i Spania hvert år, og har fast bosted i Norge, er det ikke så mye å forholde seg til. Men de som vurderer å bli enda mer ”spanske” og melde flytting er det mye å passe på.
Stor interesse
I år var det lagt opp til individuelle korte møter med ekspertene etter selve møtet.
Det benyttet mange seg av – 30 i Albir og 42 i Torrevieja benyttet sjansen til litt konkret rådgivning.
Temaer for møtene var også i år medlemskap i Folketrygden, pensjon, skattemessige konsekvenser og rettigheter til helsetjenester ved utflytting.
I løpet av ett år er det ca 1.500.000 ankomster fra Norge til Spania. Det anslås at ca. 50 000 nordmenn oppholder seg over lengre tid i Spania. Noen har valgt å bosette seg her fast. I tillegg har mange kjøpt hus eller leilighet og bor her for kortere eller lengre perioder
Ikke automatisk ny beskatning
Mange som velger å flytte til Spania permanent melder flytting til norsk folkeregister, og tror kanskje at resten går av seg selv. Men det er ingen sammenheng mellom folkeregistrering og skatt, fastslo Harald Hammer fra Skatteetaten.
Elisabet Landmark fulgte opp og forklarte om ”flytteperioden” på 3-4 år. Først etter at den utflyttede kan bevise at han eller hun bor i Spania og bare besøker Norge opp til 61 dager i året og ikke har bolig i Norge, kan den vanlige skatteplikten som bosatt i Norge opphøre.
Etter at perioden er overstått er det bare såkalt ”kildeskatt på pensjon og uføreytelser” som skal betales til Norge, og skatt for eventuelle eiendommer i gamlelandet. Personer som er mer enn 183 dager i året i Spania, er skattepliktige i Spania for alle sine inntekter. Dette gjelder allerede fra det første året man bor i Spania. For ikke å bli dobbeltbeskattet av pensjon og uføreytelser må man legge frem en Residencia Fiscal en Espania Convenio for norske skattemyndigheter.
De som vil flytte tilbake til Norge etter noen år i Spania får andre regler å forholde seg til, også disse ble gjennomgått i informasjonsmøtet
Ingen vet
Det er mange varianter av opphold i Spania, og ingen vet nøyaktig hvor mange norske som oppholder seg i landet til enhver tid. Når noe skjer og problemer oppstår, er det helt avgjørende at nordmenn selv sørger for å ha papirene i orden.
Dette gjelder ikke minst når det gjelder forholdet til reiseforsikringen, og kravet om bare å oppholde seg utenlands inntil 90 dager av gangen. Noen tror kanskje at en norsk reiseforsikring tar seg av alt som kan inntreffe. Men disse forsikringene forutsetter normalt at den sikrede også er medlem av sykedelen i NAV.
For å opprettholde medlemskapet i norsk folketrygd må pensjonister oppholde seg i Norge mer enn 6 måneder pr år. Hvis ikke er man ikke lenger medlem.
Pensjonistene betaler trygdeavgift til NAV Internasjonalt som utløser helserettigheter i Spania via Helfo
– Ambassaden er ikke noe politi, som vokter på nordmenn i Spania. Alle har selv et ansvar for å ha tingene i orden, fastslår ambassaderåd Anne Normann.