Spanjoler har lavere D-vitaminnivå enn for eksempel nordmenn og svensker, ifølge den spanske forskeren, Diana Diaz Rizzolo ved universitet Oberte de Catalunya. Hun har ledet en studie om D-vitaminets betydning og dette ble diskutert i radiokanalen Cope nylig.
Funnene er overraskende siden Spania har over 300 soldager i året, og vi vet at kroppen absorberer D-vitamin når vi blir påvirket av solstrålene.
75 prosent av de som deltok i undersøkelsen hadde lavere D-vitaminnivåer enn både nordmenn, svensker og islendinger.
En av hovedårsakene til at spanjolene har såpass lavt nivå av den viktige D-vitaminen, er at man spiser for lite mat som inneholder dette vitaminet og man kunne ha eksponert seg mer for sola. I tillegg viser det seg at solkrem med høy faktor hindrer produksjon av D-vitamin.
Fet fisk og melk inneholder mye D-vitaminer. Rikelige doser med D-vitaminer hindrer tretthet, benskjørhet, er bra for immunforsvaret og skaper god tilvekst av nye celler i kroppen.