Ising i tennene fra å spise eller drikke noe kaldt kan være en saga blott for mange etter at forskere ved et britisk universitet utviklet en «spennende» ny gel som kan reparere og regenerere tannemaljen.
Forskere ved University of Nottinghams farmasøytiske fakultet og avdeling for kjemisk og miljøteknikk sier at det nye proteinbaserte stoffet kan åpne døren for «nye muligheter» for behandling mot tannråte.
Gelen fungerer ved å etterligne viktige egenskaper ved de naturlige proteinene som produserer emalje hos spedbarn – og bidrar til å reversere prosessen med tann-nedbrytning.
Gelen lager et tynt lag som fyller hull og sprekker i tennene, og fungerer som et stillas som tar kalsium- og fosfationer fra spytt for å fremme kontrollert vekst av et nytt mineral.
Paul Hatton, professor i biomaterialvitenskap ved fakultetet for klinisk tannbehandling i Sheffield og medlem av British Dental Associations helse- og vitenskapskomité, sa: «Å gjenskape naturlig emalje for å reparere tenner har vært noe av en «hellig gral» for forskere på tannmaterialer i mange år, og denne artikkelen antyder at det har blitt gjort et spennende gjennombrudd.»
Funn fra forskningen er publisert i Nature Communications, et ledende vitenskapelig tidsskrift.
Professor Alvaro Mata, leder i biomedisinsk teknikk og biomaterialer som ledet studien, sa: «Vi er veldig begeistret fordi teknologien er designet med både kliniker og pasient i tankene.
«Vi håper å ha et første produkt ute neste år, denne innovasjonen kan snart hjelpe pasienter over hele verden.»
Han la til at den nye gelen kan «enkelt og greit påføres» på samme måte som tannleger for tiden bruker fluorbehandlinger.
Nedbrytning av emalje er en viktig bidragsyter til tannråte og er forbundet med tannproblemer som rammer nesten halvparten av verdens befolkning.
Disse problemene kan føre til infeksjon og tanntap, og er forbundet med tilstander som diabetes.
Ifølge Verdens helseorganisasjon lider omtrent 3,7 milliarder mennesker av munnsykdommer.









