Kjører man innover de andalusiske slettene, kjent fra både Edmund Bakke og Aukrusts beskrivelser, møter man varme, åpne landskap og et klima som krever både tålmodighet og vannflaske. Men når man nærmer seg Montilla, trer et kjent navn frem: Bodega Alvear – en av Spanias eldste og mest anerkjente vingårder.
Av Bjørn Alvær
Forfatteren av denne reportasjen besøkte stedet for første gang for nøyaktig 30 år siden. Den gang var det ferietid, men med litt overtalelsesevne – og et visittkort – åpnet familien Alvear dørene for en privat omvisning.
– Den gangen var det deres sherry som var toneangivende, forteller han.
Lidenskap og stolthet
I dag produserer Bodega Alvear fortsatt noen av Spanias mest elegante sherryer, laget med samme lidenskap og stolthet som tidligere generasjoner. Vingården drives nå av neste generasjon Alvear, som både viderefører tradisjonene og utvider horisonten.
De senere årene har de kjøpt opp en større vingård nær grensen til Portugal, noe som har gjort det mulig å utvikle en serie flotte hvite og røde viner i tillegg til sherryene. De kan også by på en utsøkt Brandy Gran Reserva.
Verdt turen
Et besøk hit er vel verdt turen, selv om avstanden kan virke lang – enten man kommer fra Alicante-regionen eller fra Marbella. For vinelskere og historieinteresserte er Bodega Alvear et lite stykke levende spansk vintradisjon.















