Tradisjon, vin, bærekraft og en kjærlighet for god mat har gitt byen Jerez de la Frontera i Cadiz tittelen Spanias gastronomihovedstad 2026.
Etter å ha kjempet om tittelen de siste tre årene – med tidligere tap mot Oviedo (2024) og Alicante (2025) – har Jerez endelig vunnet tittelen.
Byens rike kulinariske arv, fra retter som nyrer med sherry til kålgryte, bidro til å vinne over et dommerpanel fra turisme- og gjestfrihetssektoren.
Jerez stolte ikke bare på oppskriftene sine for å sikre seieren – i løpet av det siste året lanserte byen prosjektet «Spis, drikk, elsk Jerez» for å vise frem byens identitet gjennom mat.
Initiativet, ledet av Jerez-ordføreren Maria Jose Garcia-Pelayo, inkluderte over 50 aktiviteter som tillot både lokalbefolkningen og turister å smake på byens mat.
Prosjektet kombinerte lokale delikatesser, som desserten tocino de cielo – en godbit laget av eggeplommer, sukker og vann som ofte forveksles med vaniljesaus – med lokale viner.
Det inkluderte til og med en sang som ble promotert av lokale restauranter for å gjenspeile hvordan Jerez’ gastronomi er knyttet til andre kulturelle elementer i byen.
Videre er byen forpliktet til bærekraft og vektlegger lokale, sesongbaserte innkjøp. Den plasserer også mange av sine restauranter og bodegaer i historiske bygninger.