Gazpacho er selve juvelen innenfor andalusisk og sørspansk gastronomi. Sett deg i skyggen med et glass med denne kalde tomatdrikken. Nå i sommervarmen finnes det neppe noen bedre tørstedrikk.
Det hevder i alle fall medlemmene av «Academia del Gazpacho Andaluz» (AGA – det andalusiske Gazpacho-akademiet). AGA ble dannet for seks år siden. Ideen er å slå et slag for den nydelige drikken.
Dette skriver dittspania.es / Arne Bjørndal
Til tross for at gazpacho´en kan ha noen geografiske variasjoner, ligger basisen fast: Tomater og grønnsaker fra andalusiske hager og framfor alt olivenolje – Aceite de Oliva Virgen Extra (AOVE). Det skriver avisen El País.
Kokken Pepe Oneto fra Cádiz har 50 års erfaring fra det andalusiske kjøkkenet, også som matlagingslærer. Hans gazpacho har følende ingredienser: tomat, løk, paprika, agurk, daggammelt brød, hvitløk, en god eddik og selvsagt AOVE (olivenoljen) – selve «hjørnesteinen i gazpacho».
Her er Pepe´s tilberedningsmetode:
Vask alle ingrediensene, hakk dem og legg dem i en beholder med vann og salt, la dem marinere i omtrent halvannen time. Bruk deretter en elektrisk stavmikser, bland alt. For å oppnå bedre konsistens, bør gazpacho´en helles gjennom en finmasket sil. Så må drikken i kjøleskapet.
Carmina Martínez som også tilhører Gazpacho-akademiet og som driver matbloggen «Carmina en la cocina» sier dette om den kalde drikken:
• Gazpacho er fuktighetsgivende, takket være det høye vanninnholdet og ideell for å fylle på væske og mineraler, særlig i varmt klima.
• Drikken har lavt kaloriinnhold og er et lett og sunt alternativ i dietter for å gå ned i vekt eller opprettholde en sunn vekt.
• Den er rik på vitamin A, B, C og E, og antioksidanter som Lykopen, som bidrar til å beskytte kroppens celler og forhindre tidlig aldring.
• Gazpacho forbedrer fordøyelsen, siden fiberen i rå grønnsaker bidrar til god fordøyelsesfunksjon og forhindrer forstoppelse.
• Den er også en kardiovaskulær beskytter, siden antioksidantene og de umettede fettsyrene i AOVE bidrar til å beskytte hjertet og forhindre hjerte- og karsykdommer.
På nettet finner du mange oppskrifter på gazpacho.