Haba a la granadina er en grønnsaksgryte som er både mettende og god. Retten er blant annet basert på såkalte bondebønner og artisjokker. Bondebønnene kan erstattes med vanlig brune eller hvite bønner.
50 minutter | Ganske enkel | Alene, eller til kjøtt [ Kommer opprinnelig fra Granada
Maten i Granada er rustikk og ofte ikke så raffinert, men likevel smakfull. Granada har produktive bønder og store jordbruksarealer med godt jordsmonn, derfor er råvarene fra regionen alltid av ypperste merke.
Til fire porsjoner trengs dette:
2 kg bondebønner, eller brune bønner
4 artisjokker
1 sitron
22 olivenolje, extra virgin
1 løk, finhakket
3 hvitløksbåter, finhakket
1 ts paprikapulver
1 ts spisskummen, malt
1 tomat, uten skinn og frø. Hakket
1 laurbærblad
¼ ts safrantråder, bløtlagt i kokende vann
3 ss frisk mynte, hakket
4 ss bladpersille, hakket
Salt
Pepper
Gjør slik for et godt resultat:
Fyll en bolle med kaldt vann og press saften av sitronen opp i vannet. Rens artisjokkene grundig og del dem i fire på langs. Legg artisjokkbitene i vannet, slik at du unngår misfarging.
Ta bondebønnene ut av belgene, kok opp i en kjele med vann. Skal ikke kokes mer enn 30-40 sekunder. La bønnene renne godt av, skyll dem under kaldt vann og press bønnene ut av skinnet. Legg dem deretter på et stykke kjøkkenpapir.
Varm opp olivenoljen i en stekepanne på middels varme. Fres løken i åtte-ti minutter. Tilsett hvitløk, paprikapulver og spisskummen, og fres dette i et par minutter. Legg i tomaten og la alt småkoke i ett minutt.
La artisjokkene renne av og legg dem i kjelen sammen med bønner og safran. Ha så mye vann i kjelen at grønnsakene akkurat blir dekket. Legg i laurbærblad, mynte og persille. Alt skal småkoke i et kvarter, slik at grønnsakene blir myke og væsken er fordampet. Ta ut laurbærbladet.
Smak til med salt og pepper. Kan altså serveres som en rett alene, men også godt som tilbehør til kjøtt uten poteter. Med poteter blir det for mektig.