Foto: Wikipedia
.Tyrefekting har av mange blitt avskrevet som en levning fra fortiden – en kulturell tradisjon i sakte forfall – men et nylig skue i Sevilla antyder at den såkalte Fiesta Brava kan oppleve en dramatisk gjenoppliving.
Mer enn én million seere så José Antonio «Morante de la Puebla» opptre på den historiske tyrefekterarenaen Maestranza i begynnelsen av måneden, i det mange kaller en forestilling for evigheten.
Canal Surs direktesending trakk 725 000 seere bare i Andalucía. Ytterligere 200 000 abonnerte på arrangementet via pay-per-view-tjenesten Canal Sur Más, og ytterligere 127 000 så på YouTube – ekstraordinære tall for en sport som lenge ble ansett å være upopulær og en levning fra fortiden.
Den fornyede interessen kan i stor grad takkes Morante selv. Som 45-åring leverte den erfarne toreroen en fantastisk demonstrasjon av stil og tradisjon, som fremkaller sammenligninger med legender fra en svunnen tid. Han ble tildelt to ører for sitt arbeid med sin andre okse, og holdt arenaen trollbundet.
El País-kritiker og tyrefektings Expert, Antonio Lorca beskrev øyeblikket slik: «Oksen snudde seg raskt og kom innenfor toreroens jurisdiksjon, så Morante byttet kappen til venstre hånd og leverte en ny lang manøver i form av en naturlig pasning, deretter en enhånds høyrepasning, og en ny lang pasning med venstre hånd … og så videre i seks, tre med hver hånd, før han slynget kappen rundt livet og avsluttet med en brystpasning … mens marsjorkesteret slo en pasodoble og publikum reiste seg, gned seg i øynene, ute av stand til å tro hva de hadde sett.»
Resten av ettermiddagens program bød på lite til sammenligning. De gjenværende toreroene klarte ikke å sette slike spor etter seg, og oksene – fra Domingo Hernández-ranchen – ble beskrevet som glansløse.
Men det spilte knapt noen rolle. Oppstyret rundt Morantes opptreden – og de svimlende publikumstallene – har blusset opp debatten på nytt: Er tyrefekting i ferd med å gjøre comeback?