Vinforbruket over hele verden har falt til sitt laveste nivå siden 1961, ifølge data utgitt av Den internasjonale vinorganisasjonen (OIV).
Spania trosser imidlertid den nedadgående trenden og registrerte en liten økning i innenlandsk vinforbruk.
OIV anslår at 214,2 millioner hektoliter vin ble konsumert over hele verden i fjor, en nedgang på 3,3 % fra 2023 og det laveste tallet siden 1961.
Rapporten fremhever at selv om antallet mennesker som drikker vin fortsetter å vokse, gjør de det sjeldnere.
Blant yngre generasjoner har forbruket gått betraktelig ned.
I motsetning til store deler av resten av verden økte vinforbruket i Spania med 1,2 % i 2024, og nådde nesten 10 millioner hektoliter.
Dette brakte landet nær toppen etter pandemien i 2022, og gjorde det til et av få land som registrerte en oppgang.
Portugal opplevde også en økning i forbruket, og overgikk til og med nivåene før pandemien.
I mellomtiden opplevde andre ledende vinmarkeder betydelige fall.
USA, fortsatt verdens største forbruker målt i volum, registrerte en nedgang på 5,8 %, mens Frankrike, Tyskland og Storbritannia opplevde nedganger på henholdsvis 4 %, 2,7 % og 1 %.
Kinas vinforbruk falt kraftig med 19,3 %, og fortsatte dermed en flerårig nedgang.
Årsakene til den globale nedgangen er komplekse.
OIV tilskriver fallet en kombinasjon av skiftende sosiale skikker, generasjonspreferanser og økonomisk press.
Økende inflasjon, endringer i livsstil og de varige effektene av COVID-19-pandemien har alle påvirket hvordan og når folk drikker vin.
John Barker, generaldirektør i OIV, pekte også på truende handelsbekymringer, spesielt amerikanske tollsatser, som en kilde til usikkerhet i markedet.
«Enhver type barriere skaper en distraksjon i markedet», sa han, men understreket at det var for tidlig å spekulere i langsiktige konsekvenser.
Når det gjelder produksjon, falt også den globale vinproduksjonen i 2024 til 225,8 millioner hektoliter – det laveste på 60 år – hovedsakelig på grunn av ekstreme værhendelser som rammet vinmarker i store produksjonsregioner.