Spanias verste strømbrudd i moderne historie kan ha blitt utløst av en usynlig svakhet i det elektriske systemet på hele halvøya: mangel på “treghet” såkalt inerti.
Nå klokken 09.00 tirsdag er 99,95% av strømnettet operativt.
Ifølge Red Electrica, Spanias nasjonale nettoperatør, utløste en plutselig og ekstrem svingning i nettfrekvensen over hele landet og inn i Portugal.
El País rapporterer at det var det verste frekvensavviket på over et tiår, der landet mistet 15 gigawatt energi i løpet av få øyeblikk.
Noen eksperter mener at en viktig årsak til at systemet ikke kunne stabilisere seg, var mangel på “treghet” i den moderne strømmiksen.
Så hva er “treghet” (inerti) i denne sammenhengen?
Strømnettet i Europa må opprettholde en konstant frekvens på 50 hertz (Hz), noe som betyr at vekselstrømmen endrer retning 50 ganger per sekund. Denne synkroniserte rytmen sikrer at alt utstyr som er koblet til nettet, fungerer trygt og effektivt.
Når en stor strømkilde plutselig svikter, vingler den frekvensen, noe som destabiliserer hele systemet og fører til omfattende strømbrudd.
I tradisjonelle strømsystemer leveres treghet av store, roterende turbiner i gass-, kull-, vann- eller kjernekraftverk.
Momentumet deres fungerer som en stabilisator, jevner ut “humpene” og holder nettet stabilt.
Men etter hvert som Spania raskt har gått over til fornybar energi – spesielt solenergi (PV) og vind – er landet nå avhengig av energikilder som ikke naturlig gir treghet.
Som energijournalisten Angelica Oung uttrykker det: «På tidspunktet for strømbruddet kom 70 % av Spanias elektrisitet fra produsenter uten nettsynkron treghet.»
Uten denne usynlige stabilisatoren blir nettet skjørt. Oung sammenligner det med to barn på sykler: ett tyngre, ett lett. Gi dem et dytt, og det lette – i dette tilfellet fornybart – vingler mer.
Da frekvensen falt i går, klarte ikke nettet å absorbere sjokket.
Hele «korthuset», som ekspertene beskriver det, raste sammen – noe som førte til det som kalles et «black start»-scenario: en fullstendig omstart av det nasjonale kraftsystemet, med start fra bunnen av ved hjelp av spesielle reservestasjoner.
Ironisk nok var den eneste generasjonen som fortsatte å gå i noen områder solenergi – de samme PV-systemene som ikke kan tilby treghet.
Marokko og Frankrike forsynte Spania med nødstrøm gjennom eksisterende sammenkoblinger – inkludert en under Gibraltarstredet – som bidro til å stabilisere nettet, noe som igjen hjalp gjenopprettingsprosessen.
Men for å få tilbake strømmen, mobiliserte Spania sine vannkraftverk og termiske kraftverk i de nordlige regionene, som de kantabriske fjellene og Pyreneene, ifølge den amerikanske sikkerhetsarkitekten James Cupps.
Disse anleggene er godt egnet for drift ved “blackout” på grunn av deres evne til raskt å generere strøm på egen rygg uten ekstern innspill.
I sør ble også fossile kraftverk – muligens inkludert gasskraftverk i Andalucia – satt i drift igjen.
Strategien involverte å lage isolerte «elektriske øyer» – selvopprettholdende lommer i strømnettet som gradvis kunne kobles til systemet igjen.
Ved å sette strøm på disse øyene, siktet Red Electrica på å stabilisere strømnettet trinnvis, og sørge for at hver seksjon var sikker og ga strøm til hjemmene før de gikk videre til den neste.
Klokken 07.00 i dag var 99,95 % av landets strømforsyning gjenopprettet – eller 25,7 gigawatt.
Ingen endelig årsak er ennå bekreftet. Men strømbruddet fungerer som en advarsel om at overgangen til grønn energi må inkludere sikkerhetstiltak som syntetisk treghet – ellers risikerer man enda hyppigere og mer kostbare feil i fremtiden.