Langs CV750, mellom Calpe og Xaló, ligger en vingård som skiller seg ut i landskapet – ikke bare visuelt, men også gjennom smaken av ekte lokal vinhistorie. På Casa Agrícola Pepe Mendoza møter du en vinmaker som med stolthet og presisjon dyrker og foredler druer med røtter dypt forankret i middelhavsjord.
Av Bjørn Alvær
Vingården ligger ved Finca Abargues i Llíber, og er lett synlig fra veien. Her arbeider Pepe Mendoza, en vinentusiast med stort fokus på lokale druer. Hans filosofi er tydelig: Å gi nytt liv til gamle druer og vise hva regionens unike terroir har å by på.
1700-tallet
Pepe ´s røde toppvin Firroca er produsert 100 prosent på druen Giro, en drue som kom til regionen fra Sardinia på 1700-tallet (og finnes kun i regionen her). Druene som brukes til denne vinen, kommer fra vinstokker som er mellom 80 – 120 år.
Disse stelles og det knipes vekk en del druer slik at de som blir til vin, er ferte og rikere. I det hele tatt en flott vin.
Det er ikke mange vingårder som har Giro – druen, da denne ikke er den letteste druen å jobbe med. De fleste vingårdene i Alicante – regionen dyrker mest Monastrell, en drue som tåler godt varmen i regionen.
Blandingsdruer
De andre rødvinene Pepe produserer, er enten produsert på Giro eller en blanding av flere drueslag så som Giro, Monastrell eller Alicante Bhuscht.
Hans hvitviner er en blanding av Macabeo 33 prosent, Viognier 33 prosent, Merseguera 33 prosent og Moscatel 1 prosent.
Dette er virkelig en vingård det er verdt å besøke for å lære om de opptil syv drue-slagene han har, samt smake på vinene. Det er åpent for besøkende og smaking for grupper.
Foto: Casa Agrícola Pepe Mendoza – en perle blant vinmarkene i Llíber, der lokale druer og tradisjonelt håndverk står i sentrum.