Den europeiske union går videre i sin strategi for å redusere avfall, og det neste tiltaket vil direkte påvirke serviceindustrien. Fra midten av 2026 vil hoteller, restauranter og kafeer i Spania og resten av EU ikke lenger kunne tilby enkelte produkter i engangsemballasje.
Dette skriver avisen Sur.
Tiltaket, en del av emballasje- og emballasjeavfallsforordningen (PPWR), har som mål å minimere bruken av engangsplast, som anses som skadelig for miljøet.
Den polske nyhetsformidleren Polski Observator har påpekt at den nye forskriften vil forby bruken av individuelle beholdere med melk og sukker, samt påvirke andre produkter som porsjoner av syltetøy, smør eller sauser. Forskriften sørger også for eliminering av små flasker sjampo og dusjsåpe fra hotellrommene.
Mens noen sektorer applauderer reduksjonen i bruken av plast, advarer andre om ulempene dette vil ha for den daglige driften av servicebedrifter. «Å fjerne individuelle porsjoner med syltetøy eller smør betyr at gjestene må bruke delte beholdere», fremhever noen bransjerepresentanter, som frykter at dette tiltaket kan påvirke hygiene og kundeopplevelse.
Forordningen er en del av EUs ambisiøse plan for en mer bærekraftig økonomi, men meningene er delte. Mens myndighetene hevder at disse restriksjonene vil bidra til betydelig avfallsreduksjon, stiller mange stemmer i gjestfrihetssektoren spørsmålstegn ved deres reelle effektivitet.
«De nye reglene vil ikke føre til en reell reduksjon i avfallsmengden, men vil bare forårsake logistiske vanskeligheter», sier noen kritikere.
Når implementeringsdatoen nærmer seg med stormskritt, vil sektoren måtte tilpasse seg de nye reglene, noe som vil bety endringer i måten de tilbyr enkelte produkter til sine kunder. Til tross for protestene er Brussel urokkelig på veien mot et mer bærekraftig Europa, og forsvinningen av disse engangsbeholderne fra spanske restauranter virker nå uunngåelig.