Et driftig nytt forslag kan snart forandre måten europeere reiser på tvers av kontinentet.
Avduket av den København-baserte tenketanken 21st Europe, er Starline en visjonær plan for å forbinde 39 byer i Europa med et enormt høyhastighetsnettverk – et som kjører med enkelheten og regelmessigheten til et metrosystem.
Nettverket strekker seg over 22 000 kilometer og har som mål å knytte land over hele Europa sammen med tog som kjører i hastigheter på 300-400 km/t.
“Et virkelig integrert jernbanesystem er ikke lenger bare et spørsmål om bekvemmelighet; det er en strategisk nødvendighet for Europas motstandskraft i det 21. århundre,” sa 21st Europe i en uttalelse.
Mens EU allerede støtter det transeuropeiske transportnettverket (TEN-T) for å forbedre kontinentale forbindelser, mener Starlines støttespillere at den nåværende innsatsen ikke lever opp til det som trengs.
“Til tross for offentlig etterspørsel, forblir reise over landegrensene fragmentert, sakte og dyrt,” hevder tenketanken, og peker på inkonsekvent billettsalg, utdaterte stasjoner og varierende togstandarder på tvers av land.
Starline ønsker å endre alt dette. Bygget på både ny og eksisterende infrastruktur, vil dens enhetlige design tilby en metro-lignende opplevelse.
Togene vil lett kunne identifiseres med deres dypblå farge, et nikk til EU-flagget, komplett med stjernedetaljer langs sidene.
Innvendig vil passasjerene finne en moderne layout uten tradisjonelle klasseinndelinger.
I stedet vil vognene ha stillesoner for arbeid, familievennlige områder, kafeer og komfortable sitteplasser med åpen planløsning.
I full fart kan Starline kutte reisetidene dramatisk, og miljøgevinsten kan være like betydelig.
Med transport som står for nesten 29 % av EUs klimagassutslipp, har Starline som mål å begrense kortdistanseflyvninger – og redusere luftfartens fotavtrykk med opptil 80 %.
“Et dristig skifte til høyhastighetstog kan være Europas beste sjanse til å nå sine 2050-nullmål samtidig som man sikrer at mobiliteten forblir både rask og grønn,” sa organisasjonen.
Starlines ambisjon strekker seg utover selve togene. Nettverket planlegger å bygge nye stasjoner like utenfor større byer, utformet som kulturelle og sosiale knutepunkter.
Disse områdene vil inneholde mer enn bare plattformer og billettautomater, her er det tenkt restauranter, konsertsaler, museer, idrettsarenaer og offentlige arrangementsområder – noe som gjør dem til destinasjoner i seg selv.
“Jernbaner handlet alltid om mer enn transport,” sa 21st Europe-grunnlegger Kaave Pour. “De formet økonomier, kulturer, til og med nasjonale identiteter. I dag trenger vi at de gjør det samme for Europa.”
I henhold til forslaget vil nettet bli offentlig finansiert og drevet av godkjente nasjonale jernbaneselskaper.
En ny European Rail Authority (ERA) vil føre tilsyn med driften, sikre interoperabilitet, harmoniserte arbeidsavtaler og dele sikkerhetsregler på tvers av landegrensene.
Billetter vil være tilgjengelige gjennom en enhetlig, åpen plattform – omtrent som flyreiser i dag – med AI-drevet sikkerhet på stasjoner og priser som underbyr både kortdistanseflyvninger og gjeldende togpriser.
Starline er fortsatt i konseptfasen, og utrullingen vil ta flere tiår, men 21st Europe insisterer på at dette er en plan for reell endring.
Tenketanken anslår at Starline, i likhet med Kinas høyhastighetsbanerevolusjon, kan generere millioner av arbeidsplasser og bidra betydelig til urban BNP-vekst.
“Nå begynner vi å bygge nettverket for å presse på for reell endring, og bringe sammen politikere, designere og industriledere for å omsette visjon til handling,” sa gruppen.