Statsminister Pedro Sánchez besøkte Beijing fredag og gjorde det klart: han ser på Kina som en nøkkelpartner for EU. Han presser på for å styrke båndene mellom EU og Kina til tross for USAs press og splittelse i Europa.
Dette skriver Euro Weekly News.
I sine samtaler med president Xi Jinping, sa Sánchez at Spania er forpliktet til å bygge et mer balansert forhold mellom EU og Kina – selv om USA fortsetter å advare sine allierte om at det å samarbeide med kineserne kan slå tilbake.
“Vi tror på samarbeid, ikke konfrontasjon,” sa Sánchez under sitt tredje besøk i Kina på bare tre år. Han erkjente at det er forskjeller mellom Madrid og Beijing, men insisterte på at disse kan løses gjennom dialog og felles interesser.
Spania spiller rollen som megler midt i globale handelsspenninger
Sánchez besøk kommer i et øyeblikk med økende uro i Brussel. Spenningen med Kina er høy, spesielt ettersom EU-tjenestemenn anklager Beijing for å oversvømme internasjonale markeder med billige varer – et resultat av massiv overinvestering i produksjon. Og med et stort EU-Kina-toppmøte planlagt i juli, diskuterer ledere over hele Europa fortsatt hvor nært samarbeid vi ønsker å ha med Kina.
Men Spania gjør sin posisjon klar. I stedet for å ta parti i den eskalerende handelskonflikten mellom USA og Kina, ber Sánchez om en diplomatisk vei, og at Europa skal ha en egen stemme.
“Jo mer turbulent og uforutsigbar verden blir,” sa han, “jo viktigere er det å fortsette å bygge sterke, stabile relasjoner mellom Kina og Spania – og mellom Kina og Europa.”
Sánchez oppfordret også USA til å sette seg ved bordet med andre verdensmakter, og oppfordret Washington til å søke globale løsninger i stedet for å handle alene.
Xi hilser Sánchez sin holdning velkommen i forkant av toppmøtet mellom EU og Kina som nå nærmer seg
I sitt første offentlige svar på Trumps siste handelsoffensiv, gjentok Kinas president Xi Jinping ordene fra Sánchez om samarbeid, og sa at det ikke er noen vinnere i en handelskrig. Han takket Spania for sin tilnærming, og berømmet EUs rolle i å bevare internasjonal stabilitet.
“Bare gjennom solidaritet og samarbeid kan vi beskytte fred og fremme utvikling,” sa Xi, og hentydet til Europas potensial som en diplomatisk motvekt til Washington.
Det kommende toppmøtet mellom EU og Kina vil markere 50 år med offisielle forhold mellom Brussel og Beijing. Og mens de fleste EU-ledere forventes å reise til Kina for møtet, er det ennå ikke klart hvor forent de vil være når de ankommer.