En anerkjent Spansk Onkolog uttaler at det ikke er vitenskapelig bevis for at den nye trenden med å konsumere olivenolje på tom mage om morgenen har noen helsemessige fordeler.
Influensere og kjendiser som Kardashians og Gwyneth Paltrow tar en spiseskje hver dag, og sosiale medier har spredt detaljer om trenden.
Det er ingen tvil om at olivenolje styrker helsen som for eksempel å beskytte mot betennelse, lavere risiko for hjertesykdom og til og med reduksjon i risikoen for å få kreft.
Onkolog og forsker Silvio Garattini støtter fordelene ved å ha olivenolje som en del av et sunt kosthold, men å ta den på tom mage øker ikke egenskapene.
I en uttalelse til magasinet Vanity Fair sa Garattini: “Olivenolje er rik på oljesyre og polyfenoler som har en anti-inflammatorisk virkning.”
“Den ernæringsmessige sammensetningen gjør den til et “må-ha” mat i kostholdet fordi den reduserer risikofaktoren for mange sykdommer som er basert på betennelse og absolutt er å foretrekke fremfor smør når fett er nødvendig.”
“Men å ta det om morgenen på tom mage er verken bra eller dårlig, det er rett og slett en mote som for øyeblikket ikke har noen vitenskapelig bevis, så jeg foreslår at når vi får forelagt noen grundige studier så kan vi snakke om det igjen,” sa eksperten.
Garattini bruker rå olivenolje i matlagingen, og indikerer at «det ikke er nødvendig å innta oljen på andre måter, da det er helt greit i et vanlig kosthold».