Foto: Shutterstock, Andrei Kuzmik
Til tross for dominansen av digital betaling, foretrekker fortsatt mange mennesker over hele Spania å bruke kontanter.
Fra små markedsboder til pensjonister som administrerer sine ukentlige utgifter, å overlevere sedler og mynter er fortsatt en daglig vane. Men i en stadig mer kortsentrert verden virker til og med supermarkedarbeidere overrasket når noen kommer med mynter som betaling i kassen.
I løpet av de siste årene har det vært økende bekymring for at fysiske penger – både sedler og mynter – kan være på vei ut. Tilhengere av et kontantløst samfunn hevder at det ville bidra til å slå ned på skatteunndragelse, hvitvasking av penger og andre ulovlige økonomiske aktiviteter.
Men på den annen side, å miste fysiske penger gir reelle bekymringer om personvern, cybersikkerhet og tilgang til nødvendigheter under strømbrudd.
Hvis hver betaling etterlater et digitalt spor, blir kostnadene våre fullt sporbare. Og skulle et systemkrasj, nettangrep eller strømbrudd ramme, kan millioner bli ute av stand til i å betale for dagligvarer eller få tilgang til pengene sine.
€500-seddelen forsvant raskt
Bevegelsen mot utfasing av kontanter har allerede begynt. Tilbake i 2016 stanset den europeiske sentralbanken og Spanias Bank offisielt produksjonen av €500-seddelen, på grunn av dens tilknytning til kriminell aktivitet. Selv om disse lilla sedlene fortsatt er teknisk lovlig betalingsmiddel, er de stadig vanskeligere å bruke eller sette inn, og mange butikker aksepterer dem ikke lenger.
Når det er sagt, kan du fortsatt ta dem med til en bank og veksle dem. Over tid, når de blir for skadet eller sjeldne, vil de stille og rolig forsvinne ut av sirkulasjon.
1 og 2 cent-mynter kan også snart forsvinne
Neste i køen for mulig eliminering er 1 og 2 cent euromyntene. I land som Belgia, Nederland, Finland, Irland, Slovenia og Italia preges ikke lenger disse bittesmå myntene, og kontantbetalinger rundes av til nærmeste fem cent.
Nå vurderer Spania – sammen med Frankrike, Tyskland, Portugal og Østerrike – å følge etter. Forslaget er allerede på bordet og diskuteres aktivt med ECB. Det er ikke offisielt ennå, men det blir stadig mer sannsynlig at disse myntene vil bli faset ut over hele eurosonen.
Og det handler ikke bare om småpenger. Hvert par år oppdaterer ECB eurosedler og -mynter med nye design og forbedrede sikkerhetsfunksjoner, noe som betyr at eldre versjoner gradvis trekkes ut av sirkulasjon uansett.
Enten du klamrer deg til kontanter eller er klar til å gå digitalt, er det verdt å holde seg informert.