I en kraftfull tale under avslutningen av den institusjonelle seremonien på den internasjonale kvinnedagen, understreket Spanias statsminister, Pedro Sánchez, at hans regjering er “stolt feministisk” – ikke bare av moralsk overbevisning, men også fordi det er “det mest intelligente”, og at “ingen beslutning er mer skadelig for et land enn å ikke være det.»
Sánchez advarte mot truslene, angrepene og tvilene som i dag rammer mange av de verdiene og ervervelsene som feminismen har oppnådd. “Vi kan ikke ta et eneste skritt tilbake; det kan ikke være noen tvil,” sa han. Han la til at “mot de som ønsker å bremse klokken på historien, vil vi ikke vike en millimeter, ikke et sekund, i en kamp vi fortsatt er halvveis i.”
“Vi er bare halvveis på vei”
Statsministeren rettet en direkte beskjed til de som mener at feministbevegelsen har gått for langt: “Vi skal ikke stoppe, for vi er bare halvveis på vei. Vi ser tilbake med stor takknemlighet til de som har banet vei, og vi ser fremover med ambisjonen om å oppnå nye mål som vil gjøre Spania til en av de viktigste bastionene for feminisme i verden,” sa han.
Talen ble holdt under den institusjonelle seremonien på Pradomuseet i Madrid, hvor Sánchez videre fremhevet regjeringens feministiske ståsted. “Vi er stolt feministisk, både i ord og handling. Av moralsk overbevisning, uten tvil, for rettferdighetens og verdighetens skyld, men også fordi det er det mest intelligente,” sa han.
En kamp som er langt fra over
Sánchez benyttet anledningen til å minne om at 8. mars ikke bare er en dag for å feire og reflektere over hva som er oppnådd, men også for å erkjenne hva som fortsatt gjenstår. “Vi har endret dette landet for alltid, men vi har fortsatt langt igjen,” sa han. Han påpekte at Spania i dag jobber aktivt for å lukke de kjønnsbaserte gapene som fortsatt finnes, som de som tvinger kvinner til å velge mellom å være mor eller ektefelle, eller som oppfordrer kvinner til å tie i møte med trakassering på arbeidsplassen eller i det offentlige rom.
“Spania ser ikke bort fra kjønnsbasert vold”
Sánchez fremhevet at Spania i dag “ikke ser bort med skam” fra kjønnsbasert vold, og at landet står fast mot machismen for å endre skammen. “Dette er Spania som sier ‘kun ja betyr ja'”, sa han. Han pekte videre på landets betydelige fremskritt, som å være det europeiske landet med høyest andel kvinnelige ledere i store selskaper, med mer enn 40 % kvinner i toppledelse, samt det faktum at kvinner i dag er i flertall i vitenskapelige og tekniske yrker.
Rettighetene som ble kjempet frem
Alle disse fremskrittene, understreket Sánchez, er ikke noe som har kommet av seg selv. “Disse rettighetene har ikke falt ned fra himmelen – de måtte kjempes frem, én etter én,” sa han, og pekte på viktige lover som ble vedtatt under hans ledelse, som likelønnsloven, loven om seksuell frihet, og lovene som sikrer bedre balanse mellom arbeid og familie.
En oppfordring til menn
Sánchez benyttet også taletiden til å rette en oppfordring til menn. Han oppfordret dem til ikke å “føle seg truet når en kvinne gjør fremskritt” og til å ikke la “giftig maskulinitet” prege samfunnet. “Ikke lytt til de som sprer hat og giftig maskulinitet på sosiale medier. Gjør den feministiske kampen til deres egen og gå fremover sammen med kvinnene,” sa han.
Veien videre
Statsministeren avsluttet talen med en oppfordring til å “ta tilbake gatene” på 8. mars for å heve stemmene høyere, klarere og sterkere. “Deres stemme er stemmen til flertallet som har endret Spania for alltid, og som vil bidra til å gjøre det enda bedre.»
Blant de som deltok på seremonien var flere viktige ministre i Sánchez’ regjering, inkludert visepresidenten for økologisk omstilling, Sara Aagesen, innenriksminister Fernando Grande Marlaska og likestillingsminister Ana Redondo.

Statsminister Pedro Sánchez og andre representanter fra regjeringen, fra den institusjonelle seremonien i anledning den internasjonale kvinnedagen. Pool Moncloa / Borja Puig de la Bellacasa