En spansk lege har anbefalt chiafrø som en del av en diett for å senke kolesterol- og glukosenivået i kroppen, samt den beste måten å nyte fordelene deres på.
Doktor Manuel Viso uttaler at chiafrø er rike på fiber, antioksidanter, omega-3-fettsyrer og proteiner.
Han la også til at det fins en utmerket måte å tilberede frøene på for å gjøre dem enda sunnere.
Doktor Viso refererer til å få chiafrøene til å frigjøre sliminnholdet – et tyktflytende stoff som dannes når frøene kommer i kontakt med vann.
Dette stoffet er en svært gunstig type fiber.
“Slim er en type løselig fiber som fungerer som en gel som hjelper til med å forbedre fordøyelsen og gir flere helsemessige fordeler,” forklarte legen.
“Når chiafrø bløtlegges i vann, absorberer de væske og øker opptil 12 ganger vekten, og danner en gelatinøs tekstur.”
“Chia mucilage klarer å kontrollere appetitten, redusere glukosetoppene, kontrollere dårlig kolesterol og regulere tarmpassasjen, og reduserer derfor forstoppelse,” sa Dr. Viso.
Andre fordeler inkluderer forbedring av fordøyelsen, hjelp til å gå ned i vekt, forbedret hydrering på grunn av å holde på vann og et sunnere hjerte.
Når det gjelder å få i seg slimgeleen, anbefaler legen å blande en spiseskje chia i 100 milliliter vann – helst oppvarmet vann, med maksimalt 40C.
“Kaldt vann bremser prosessen og for varmt vann ødelegger flere viktige chia-komponenter,” la han til.
Blandingen skal omrøres godt og omrøringen gjentas etter 10 minutter.
Etterpå bør den hvile i minst 30 minutter, selv om det er bedre å la den hvile i to timer.
“Hvis du lar den stå i kjøleskapet i åtte timer, får du maksimal mengde slim, og du kan lagre den i kjøleskapet i opptil fire dager i en lufttett krukke,” sa Viso.
Når det gjelder hvordan du spiser det, har legen noen forslag.
“Slimgel kan legges til smoothies eller yoghurt eller brukes som eggerstatning i veganske oppskrifter.”
Viso la til at det er også et godt fortykningsmiddel for sauser og desserter på en helt naturlig måte.