Tre spanske kvinner fra Alfaz del Pi er i full gang med forberedelsene til en storstilt feiring av Fiestas de San José. Byens skytshelgen, Sant Josep, vekkes bokstavelig talt til live.
Alicia Domenech, Marga Pérez og Rosa M. Pérez Galiana er alle aktive bidragsytere i Alfaz-samfunnet, eller alfasinere, som de selv kaller seg. Fiestakomiteen, med Alicia, Rosa og Marga i spissen, gjentok fiestaen i fjor, som ikke hadde blitt feiret siden 1973.
– Men i år skal alt være enda bedre organisert, smiler de tre. Nå gjenoppliver de en gammel tradisjon. I år arrangeres Fiestas de San José fra 16. til 19. mars, med høydepunktet – brenningen av byens falla – på parkeringsplassen nedenfor Plaza Mayor den 19. mars.
Fra hedensk feiring til religiøs tradisjon
Feiringen av San José i Alfaz del Pi kan spores tilbake til 1837, men lå brakk i flere tiår før den altså i fjor ble vekket til live. Fiestaen startet som en hedensk feiring, men fikk etter hvert et sterkt religiøst preg. Søndag 16. mars starter programmet med blomstertog, etterfulgt av messe i kirken, prosesjon, tradisjonelle danser i gatene, teater for barna og servering av mistela-vin og kaker til alle innbyggere.
Tradisjonelle drakter – en kilde til stolthet
De håndsydde festdraktene i Alfaz har lange tradisjoner. Selv om de ikke kan sammenlignes direkte med norske bunader, er det en sterk parallell: hver familie legger sin stolthet i å få draktene skreddersydd, og man har stor frihet til å velge farger og mønster. Det eneste som ikke kan endres, er at skjørtet i drakten skal være likt for alle alfasinere.
For oss skandinaver kan det være lett å gå seg vill i de mange spanske fiestaene, men denne er ekte vare. Mange kjenner til de spektakulære Fallas-fiestaene i Valencia og Benidorm, og selv om Alfaz sin versjon er av mindre format er den like tradisjonell og betydningsfull for lokalbefolkningen. Forberedelsene har pågått i et helt år, draktene er sydd, blomstertoget planlagt og danserne som skal fremføre folkedanser foran San Jose-kirken har øvd.
Internasjonalt engasjement ønskes velkommen
Fiestakomiteen består av 15–16 personer, alle bosatt i den ekstremt internasjonale kommunen Alfaz del Pi, der over 100 nasjonaliteter er representert. Arrangørene, som kan sies å ha høy fiesta-kompetanse, ønsker å involvere innbyggere og foreninger fra andre land. De inviterer blant annet barneskoler, inkludert de norske og internasjonale skolene, til å delta ved å lage egne fallas som kan brennes på fiestaens siste dag.
– Kanskje de norske skolene kan stille med et troll? sier Alicia Domenech lurt. Overraskende nok snakker hun flytende norsk etter å ha bodd i Norge i flere år. I dag jobber hun med juridisk rådgivning for nordmenn i området.
Marga ,som er ansatt i kommunen, forteller at hun kjenner veldig godt til de norske 17. maitradisjonene i Alfaz del Pi med å bruke bunad.
– Min norske svigerinne har alltid på seg bunaden sin i 17. maitoget og vi ser også at den norske penyaen har på seg bunader i blomstertoget i fiestaen i november.
-Så hvis noen ønsker å delta i blomstertoget med egne nasjonaldrakter, hadde det vært stas, legger resten av damene til, mens de entusiastisk diskuterer videre
– Det er bare å ta kontakt med oss så fort som mulig, nå som vi er i innspurten av forberedelsene, avslutter komitépresident Rosa Pérez Galiana til SPANIA I DAG.