Frankrikes president Emmanuel Macron samler europeiske ledere i Paris i dag for å diskutere situasjonen i Ukraina og kontinental sikkerhet. Møtet er en konsekvens av USAs visepresident JD Vances anklager mot EU.
Den spanske regjeringen har bekreftet statsminister Pedro Sánchez sin deltakelse
Emmanuel Macron samler «de viktigste europeiske landene» i Paris i dag for å diskutere «kontinental sikkerhet», noe som Frankrikes utenriksminister Jean-Noël Barrot bekreftet søndag.
Dette skriver spanienidag.es
“Republikkens president vil samle de viktigste europeiske landene i morgen for å diskutere kontinental sikkerhet,” sa Barrot på France Inter radio, uten å spesifisere hvem andre som skal delta i dette “arbeidsmøtet.”
Ifølge en europeisk diplomatisk kilde forventes deltakelse fra Tyskland, Polen, Italia, Danmark og Storbritannia, som ikke er EU-medlem. EU-ledere som Ursula von der Leyen og Antonio Costa, samt NATOs generalsekretær Mark Rutte, vil også være til stede. Tysklands kansler Olaf Scholz vil delta på toppmøtet, ifølge tyske regjeringskilder sitert av Reuters, det samme vil den polske statsministeren Donald Tusk, som bekreftet av et medlem av det polske parlamentet.
Norge er ikke invitert til møtet, men representeres av Danmark som leder det nordisk/baltiske samarbeidet.
Møtet finner sted etter den nylige sikkerhetskonferansen i München, der krigen i Ukraina dominerte dagsordenen. Spesielt i forbindelse med at USAs visepresident, JD Vance, holdt en irettesettende tale til EU.
Trump har også uttalt at en fredsavtale i Ukraina først og fremst avhenger av en avtale mellom ham selv og Russlands president Vladimir Putin, hvoretter Ukrainas president Volodymyr Zelensky og EU kan si sin mening.
EU har blitt fornærmet over at de ikke har vært ved forhandlingsbordet fra starten.
I møtet idag vil man diskutere hvordan Ukraina umiddelbart kan støttes, hvilken konkret rolle Europa kan spille for å gi Kiev sikkerhetsgarantier, og hvordan kollektiv europeisk sikkerhet kan styrkes.
Hva trenger dere, spør USA Europa?
USA har spurt sine europeiske allierte hva de trenger fra Washington for å slutte seg til Ukrainas sikkerhetsordninger og lage varige garantier, ifølge et dokument sett av Reuters.
Dokumentet, som inneholder seks punkter og spørsmål, spør også hvilke land som kan bidra til garantiene, og vil være villige til å sende tropper til Ukraina som del av en fredsavtale, og hvor stor en europeisk ledet styrke kan bli.
Den spør også hva regjeringer er villige til å gjøre for å skjerpe sanksjonene mot Russland, inkludert strengere håndhevelse av eksisterende tiltak.